Chronisch ZorgNet

Passende zorg bij Osteoporose, vallen en breken

In heel Nederland is voor patiënten met osteoporose en een verhoogd fractuurrisico een gespecialiseerd therapeut beschikbaar. Circa 1000 therapeuten hebben inmiddels de specialisatie Osteoporose, vallen & breken (OVB). Daarnaast zijn sinds 2023 ook diëtisten aangesloten bij Chronisch ZorgNet.

Om ervoor te zorgen dat de patiënten bij deze zorgverleners in behandeling komen werkt Chronisch ZorgNet samen met de Osteoporose Vereniging (patiëntvereniging) om patiënten te informeren over het belang van adequate beweegtherapie en gezonde voeding. We ontwikkelden samen ook een patiëntpresentatie die therapeuten kunnen gebruiken tijdens hun behandeling.

We hebben ook contact met fractuurpreventiepoli’s om verpleegkundig specialisten en gespecialiseerd verpleegkundigen te informeren over Chronisch ZorgNet. Hiervoor is onder andere een toolkit beschikbaar en worden webinars georganiseerd samen met de Beroepsvereniging V&VN Vallen, Fracturen & Osteoporose (VF&O). Regelmatig spreken gedreven Osteoporose, vallen & breken therapeuten en diëtisten bij landelijke en regionale nascholingen voor verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten. Ook spreken we tijdens polibezoeken en brainstormsessies met verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten van verschillende poli’s in het land.

Daarnaast brengen we fractuurpreventie en het belang van bewegen en voeding onder de aandacht in de huisartsenpraktijken bij o.a. de praktijkondersteuners en praktijkverpleegkundigen. Hiervoor organiseerden we in 2023 een webinar samen met de Nederlandse Vereniging voor Praktijkondersteuners en Praktijkverpleegkundigen (NVvPO).

Om onze deelnemers up-to-date te houden krijgen thema’s rondom Osteoporose, vallen en breken ook aandacht tijdens het congres en webinars. Denk hierbij aan onderwerpen als wervelfracturen en vallen bij ouderen. Daarnaast ontwikkelen we een gratis opfris training voor de therapeuten.

Het jaaroverzicht 2021 van Chronisch ZorgNet geeft weer hoe Chronisch ZorgNet bijdraagt aan passende zorg op het gebied van osteoporose en fractuurpreventie.

Ben je benieuwd naar enkele ervaringsverhalen? Lees dan verder in onderstaande verhalen.

Een inspirerend verhaal van Antoinette over haar ervaring bij een gespecialiseerde Chronisch ZorgNet therapeut.

Dubbelinterview met verpleegkundig specialist en patiënt over het belang van bewegen en voeding.

Het verhaal van een van onze Osteoporose, vallen & breken therapeuten: De cruciale rol van fysiotherapie bij osteoporose