Chronisch ZorgNet

6 februari 2024

Dansend door het leven: een inspirerend verhaal van herstel na een botbreuk

Lees hier het verhaal van Antoinette, een fitte 55-jarige coördinator gebouw en techniek, die na een ongelukkige val en een daaropvolgende botbreuk haar leven weer in beweging krijgt, letterlijk en figuurlijk. Het gesprek onthult niet enkel haar fysieke reis van pijn en onzekerheid naar kracht en zelfvertrouwen. Het benadrukt ook het belang van doorverwijzen naar de gespecialiseerde fysiotherapeut als essentieel hulpmiddel bij het herstelproces.

De onfortuinlijke val
In een opmerkelijke wending van gebeurtenissen glijdt Antoinette uit tijdens een regenachtige dag, resulterend in een botbreuk in haar bekken. Wat volgt is de pijnlijke ontdekking van osteoporose en osteopenie, waardoor ze zich afvraagt wat ze nog wel kan doen. “Je bent het vertrouwen in je lichaam kwijt en bang om te vallen,” legt ze uit.

Het pad naar herstel
Antoinette deelt haar ervaringen over het moment dat ze besluit fysiotherapie een kans te geven, na het advies van haar verpleegkundig specialist. “Ik ben blij om te merken, dat de regelmatige oefeningen bij mijn fysiotherapeut, bijgedragen hebben aan mijn herstelproces, naast het slikken van supplementen in de vorm van vitamine D3 en calcium.”

De rol van de gespecialiseerde therapeut
Een toegewijde Chronisch ZorgNet fysiotherapeut met de specialisatie Osteoporose, vallen & breken, speelt een sleutelrol in Antoinettes herstel. “Door het opstellen van een persoonlijk behandelplan, inclusief wekelijkse sessies en aangepaste oefeningen, helpt ze mij niet enkel bij versterking van mijn lichaam, ze herstelt het vertrouwen in mijzelf.”

Van onzekerheid naar dansplezier
Antoinette deelt haar vooruitgang, niet alleen in termen van fysieke verbeteringen maar ook op mentaal vlak. De angst om te vallen is verdwenen en ze durft nu weer te fietsen en zelfs te dansen. “De dancefitlessen met een groep vrouwen is nu een bron van vreugde en positiviteit in mijn leven. En dat allemaal dankzij een tijdige doorverwijzing door de verpleegkundig specialist.” Ook is ze zich nu bewuster van welke bewegingen ze wel en niet moet maken door de professionele begeleiding van haar fysiotherapeut.

Aanbeveling voor anderen
Antoinette moedigt anderen met een botbreuk aan om oefen- en/of fysiotherapie serieus te overwegen, vooral als ze zich onzeker voelen na een val. Haar verhaal dient als een krachtig getuigenis van hoe fysiotherapie en leefstijlverandering niet enkel het fysieke herstel bevordert, maar ook het mentale welzijn versterkt. Na drie maanden fysiotherapie en haar toegewijde inzet voor oefeningen en activiteiten, merkt ze aanzienlijke verbeteringen op. “Ik beweeg nu regelmatig door deel te nemen aan aqua gym, dancefit en specifieke oefeningen aanbevolen door mijn fysiotherapeut.”

Antoinettes verhaal is een inspiratie voor iedereen, die geconfronteerd wordt met de uitdagingen van een botbreuk en de diagnose osteoporose/osteopenie, ook op jonge leeftijd. Haar reis van pijn naar plezier, van onzekerheid naar zelfvertrouwen, is een krachtig voorbeeld van hoe fysiotherapie een sleutelrol kan spelen bij het herwinnen van een actief en vreugdevol leven. Doorverwijzen helpt echt en zorgt voor zelfvertrouwen in de eigen kracht van de patiënt.