Chronisch ZorgNet

Osteoporose, vallen en breken

Vergoeding fysio- of oefentherapie bij osteoporose, een fractuur, verhoogd val- en/of fractuurrisico

 
Osteoporose
De behandelingen fysio- of oefentherapie bij osteoporose worden vergoed uit de aanvullende verzekering van de patiënt. Is de patiënt niet aanvullend verzekerd, dan betaalt de patiënt zelf de behandelingen.

 Fractuur
Bij een fractuur zonder operatief ingrijpen heeft de patiënt recht op 6 maanden fysio- of oefentherapie en bij een fractuur met operatief ingrijpen 12 maanden. De eerste 20 behandelingen worden uit de aanvullende verzekering van de patiënt vergoed. Heeft de patiënt geen aanvullende verzekering dan betaalt de patiënt deze kosten zelf. Vanaf de 21ste behandeling wordt de zorg voor elke patiënt vergoed vanuit de basisverzekering.
Deze vergoeding geldt ook voor wervelfracturen. Echter na een ziekenhuisopname zijn ruimere vergoedingen mogelijk.

Valpreventie
Valpreventieve beweegprogramma’s worden deels vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering.
Ouderen met een hoog valrisico komen in aanmerking voor vergoeding wanneer er vanwege onderliggend of bijkomend lijden is vastgesteld dat begeleiding van een fysiotherapeut nodig is bij de training. Hieronder valt ook osteopenie en osteoporose.
Voor mensen met een matig of hoog (zonder onderliggend lijden) valrisico is er vergoeding vanuit het gemeentelijke domein voor valpreventie. Per regio verschilt het hoe de ketenaanpak valpreventie is opgezet.

Vind makkelijk en snel een gespecialiseerd therapeut
Via DigiH Zorgzoeker zijn de dichtstbijzijnde Chronisch ZorgNet therapeuten te vinden met de specialisatie osteoporose, vallen en breken. Direct verwijzen kan via de DigiH Zorgverwijzer.