Chronisch ZorgNet

Osteoporose, vallen en breken

Vergoeding fysio- of oefentherapie bij osteoporose, een fractuur, verhoogd val- en/of fractuurrisico

De vergoeding voor patiënten met osteoporose, een verhoogd val- en/of fractuurrisico of herstel na een fractuur is afhankelijk van de verwijsreden. Vaak worden kosten vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Als een patiënt niet of onvoldoende aanvullend verzekerd is, dan zullen de kosten voor de behandelingen fysio- of oefentherapie door de patiënt zelf betaald moeten worden.

Osteoporose
De behandelingen fysio- of oefentherapie bij osteoporose worden vergoed uit de aanvullende verzekering van de patiënt. Is de patiënt niet aanvullend verzekerd, dan betaalt de patiënt zelf de behandelingen.

Fractuur
Bij een fractuur zonder operatief ingrijpen heeft de patiënt recht op 6 maanden fysio- of oefentherapie en bij een fractuur met operatief ingrijpen 12 maanden. De eerste 20 behandelingen worden uit de aanvullende verzekering van de patiënt vergoed. Heeft de patiënt geen aanvullende verzekering dan betaalt de patiënt deze kosten zelf. Vanaf de 21ste behandeling wordt de zorg voor elke patiënt vergoed vanuit de basisverzekering.

Verhoogd val- en/of fractuurrisico
De vergoeding voor zorg bij een verhoogd val- of fractuurrisico is niet eenduidig geregeld. Soms kan de behandeling vergoed worden vanuit de aanvullende zorgverzekering van de patiënt, maar het is ook mogelijk dat deze zorg (valpreventieprogramma’s) vanuit de gemeente wordt vergoed. De voorwaarden voor vergoeding vanuit de aanvullende verzekering kunnen per zorgverzekeraar verschillen. Ook hanteren gemeenten ieder eigen voorwaarden voor een eventuele vergoeding voor zorg bij een verhoogd val- en fractuurrisico. Vaak kiezen zorgverzekeraars en gemeenten voor een specifiek valpreventieprogramma waar zij een vergoeding voor bieden.

Vind makkelijk en snel een gespecialiseerd therapeut
Via DigiH Zorgzoeker zijn de dichtstbijzijnde Chronisch ZorgNet therapeuten te vinden met de specialisatie osteoporose, vallen en breken. Direct verwijzen kan via de DigiH Zorgverwijzer.