Chronisch ZorgNet

Focus op leefstijl

Voor patiënten met chronische aandoeningen valt veel gezondheidswinst te behalen door de leefstijl te verbeteren. Een betere leefstijl leidt meestal tot minder klachten, kan de achteruitgang door chronische aandoeningen vertragen en werkt preventief tegen het krijgen van andere chronische aandoeningen.

Leefstijl staat daarom centraal bij de behandeling door Chronisch ZorgNet zorgverleners. Zij richten zich voor leefstijlverbetering op:

  • Bewegen

  • Stoppen met roken

  • Voeding

  • Slaap en stress


Om patiënten effectief te stimuleren hun leefstijl te verbeteren, zijn alle Chronisch ZorgNet zorgverleners uitgebreid getraind in motiverende gespreksvoering en velen zijn opgeleid tot Rookstopcoach. Motiverende gespreksvoering is bewezen effectief om het gesprek over leefstijlverandering aan te gaan en zo leefstijlverbetering te ondersteunen.

Chronisch ZorgNet zorgverleners kijken samen met de patiënt naar haalbare stappen die goed passen in het leven van de patiënt, zodat het gezondere gedrag een vast onderdeel van het dagelijks leven wordt en de patiënt ook na de behandeling deze gezondere leefstijl weet vast te houden. Zo heeft de patiënt zelf een duidelijke rol in het bevorderen van de eigen gezondheid.