Chronisch ZorgNet

31 januari 2024

Waarom KomPas? Vijf redenen waarom KomPas een waardevolle aanvulling is voor de praktijk

De nieuwe uitbreiding van KomPas is sinds kort beschikbaar voor alle therapeuten van Chronisch ZorgNet met specialisatie PAV.

Nieuwsgierig naar de redenen om KomPas te gebruiken in de praktijk? Lees snel verder!

1. Inzicht geven in mogelijke behandelresultaten.

KomPas geeft de patiënt inzicht in te verwachten behandelresultaten en laat zien waar hij of zij naartoe kan werken. Dat biedt perspectief voor de patiënt.

2. Hulp bieden bij het stellen van realistische doelen.

Het kan zijn dat de patiënt zichzelf over- of onderschat, en zo doelen voor zichzelf wil stellen die te eenvoudig of juist te lastig haalbaar zijn. Doordat KomPas inzicht geeft in mogelijke behandelresultaten, help je de patiënt in het stellen van realistische doelen.

3. Maak een duurzaam behandelplan.

Zelfredzaamheid en duurzame gedragsverandering staan centraal in de behandeling van patiënten met sPAV. Het doel na een traject gesuperviseerde beweegtherapie en leefstijlbegeleiding is zelfstandig een gezonde leefstijl handhaven. Steun de patiënt hierin door het opstellen van een haalbaar en op maat gemaakt behandelplan. Betrokkenheid van de patiënt is een belangrijke voorwaarde voor het maken van een passend behandelplan. Wanneer voorkeuren en wensen worden meegenomen, zal de patiënt zich meer eigenaar voelen van het behandelplan.

KomPas ondersteunt therapeuten bij het opstellen van een behandelplan dat nauw aansluit bij de persoonlijke voorkeuren en mogelijkheden van elke individuele patiënt, wat de kans op succes bij het volhouden van het ‘nieuwe gedrag’ kan vergroten.

4. Eenvoudig behandelresultaten evalueren en het behandelplan bijstellen.

Met KomPas vergelijk je evaluatiemetingen in één oogopslag met eerdere metingen en met de gemaakte voorspelling. Het kan zijn dat de patiënt het minder of juist beter doet dan voorspeld. Ga hier dan het gesprek over aan met de patiënt: hoe komt het en hoe kan je de patiënt verder ondersteunen? Ook als het behandelplan aangepast moet worden, doe je dit direct in KomPas.

5. KomPas helpt je stap voor stap samen te beslissen.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat er ruimte is voor verbetering in de toepassing van samen beslissen. Uiteraard kan het gebruik van een (online) hulpmiddel niet de toepassing van samen beslissen vervangen. KomPas biedt therapeuten echter wel handvatten om specifieke aspecten van samen beslissen te gebruiken in gesprek met de patiënt. Zoals het specifiek en bewust uitvragen van de voorkeuren van de patiënt.

Meer weten? Kijk dan hier of volg de KomPas training in jouw Chronisch ZorgNet Portfolio.

Lees hier ook het interview met Janna, die vertelt over hoe KomPas haar helpt in de behandeling.