Chronisch ZorgNet

“Succesvol Chronisch ZorgNet Congres met meer dan 1800 deelnemers”

Het afgelopen week gehouden Chronisch ZorgNet Congres was een succes en werd bekeken door een recordaantal deelnemers. Niet alleen trok het congres fysiotherapeuten, oefentherapeuten en diëtisten van Chronisch ZorgNet. Het trok ook de aandacht van een breed scala aan professionals en geïnteresseerden, actief in bewegingszorg, voeding en leefstijlbegeleiding voor patiënten met chronische aandoeningen. Het congres, dat plaatsvond op 12, 13 en 14 maart 2024, bood een uitgebreid programma met verschillende onderwerpen en sessies gericht op het verbeteren van de zorg voor patiënten met aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, COPD en osteoporose.

Recordaantal deelnemers
Het goed bekeken Chronisch ZorgNet Congres biedt een platform voor kennisuitwisseling, netwerken en verkenning van de nieuwste ontwikkelingen in de chronische zorgsector. “Het succes van het congres weerspiegelt de groeiende interesse en het belang van geïntegreerde zorgbenaderingen voor patiënten met chronische aandoeningen. We zijn trots op wat we tot nu toe bereikt hebben in samenwerking met diëtisten en fysio-/oefentherapeuten. De eigen regie van de patiënt is essentieel in het kader van opkomende welvaartsziekten zoals obesitas en diabetes. Wij kunnen het verschil maken,” concluderen de huidige bestuursleden Joep Teijink en Brechtus Engelsma. Op dinsdag 12 maart vond de plenaire dag plaats, waarbij een aantal deelnemers besloot om er live bij te zijn. Het fysieke element van deze congres dag werd zeer gewaardeerd. Een van de aanwezige diëtisten, Tineke Eelvelt merkte op: “Het waren interessante en afwisselende dagen! Mooi dat er zoveel aandacht was voor de samenwerking tussen diëtisten en fysiotherapeuten, zowel in de aanpak van ondervoeding als voor het stimuleren van een gezonde leefstijl. Zeer waardevol vond ik de presentatie over (medicatie zelfmanagement) patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden. Dat gaat niet alleen over denkvermogen maar ook over doénvermogen!". Een andere deelnemer merkte op: “Leuk gevarieerd programma met onderwerpen, die zowel voor fysiotherapeuten als diëtisten interessant waren, zoals de update van actualiteiten in Fit4Surgery."

Breed scala aan sprekers en onderwerpen tijdens de congres dag
Een van de hoogtepunten van het congres was de diverse line-up van sprekers en onderwerpen. Van vooraanstaande professionals tot aanstormend talent, het congres bood inzichten en kennis van experts op verschillende gebieden. Sessies varieerden van de aanpak van ondervoeding door zowel diëtisten als fysiotherapeuten tot slimmer in stress, medicatie zelfmanagement bij patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden en een chronische ziekte. Bedankt aan alle sprekers voor de interessante inzichten Dr. Elke Naumann, Boudewijn Visscher PhD, Wouter Van de Graaf en Ingrid Kroeze, Marjolein Kuyt en Suzan Kuijsten.

Chronisch ZorgNet Award
De Chronisch ZorgNet Award is uitgereikt aan fysiotherapeut Wouter Van de Graaf voor alle energie, die hij dagelijks in zijn werk legt. Andere genomineerden waren fysiotherapeut Wendy Clement en diëtiste Marijn van Meel, goede voorbeelden van interdisciplinaire samenwerking tussen fysiotherapie en diëtetiek.

Interactieve keuzesessies
Naast het dagprogramma bood het Chronisch ZorgNet Congres ook verdiepende keuzesessies in de avonden. Deze sessies gaven deelnemers de mogelijkheid om specifieke onderwerpen verder te verkennen en te bespreken. Van leefstijlinterventies tot trainingsintensiteit, de keuzesessies boden praktische inzichten die direct toepasbaar waren in de dagelijkse praktijk. Benieuwd hoe het er achter de schermen aan toe gaat? Bekijk dan hier de sfeerrapportage van het Chronisch ZorgNet congres 2024

Professionele ontwikkeling
Voor veel deelnemers was het bijwonen van het congres niet enkel de kans om nieuwe kennis op te doen, maar ook om accreditatiepunten te verdienen en professionele ontwikkeling te stimuleren. “Deelnemers van het congres hadden de mogelijkheid met de verschillende sessies hun vaardigheden verbeteren en op de hoogte blijven van de nieuwste richtlijnen en ontwikkelingen in hun vakgebied. Daarom is het congres ook voor diëtisten, fysio- en oefentherapeuten geaccrediteerd bij de verschillende kwaliteitsregisters,” aldus congresorganisator/projectmedewerker Anne Verhoef.

Toewijding aan verbetering van zorg
Het succes van het Chronisch ZorgNet Congres benadrukt de toewijding van zorgprofessionals aan het verbeteren van de zorg voor patiënten met chronische aandoeningen. Door educatie, samenwerking en innovatie streven zij ernaar om de kwaliteit van leven van deze patiënten te verbeteren en de last van hun aandoeningen te verminderen. Al met al was het Chronisch ZorgNet Congres van 2024 niet alleen een educatieve ervaring, maar ook een inspirerend platform dat de toewijding van zorgprofessionals aan het bevorderen van gezondheid en welzijn onderstreept. “Met een recordaantal deelnemers en een indrukwekkende line-up van sprekers en onderwerpen, belooft het congres een blijvende impact te hebben op de toekomst van de chronische zorg,” concluderen Joep Teijink en Brechtus Engelsma, bestuursleden van Chronisch ZorgNet tenslotte.

Wil je het congres terugkijken? Dit is mogelijk tot en met 31 maart via dezelfde link waarmee je hebt ingelogd tijdens het congres.