Chronisch ZorgNet

Behandeling Osteoporose, en een verhoogd val- en fractuurrisico door een gespecialiseerde oefen- of fysiotherapeut

Een Chronisch ZorgNet therapeut met de specialisatie Osteoporose, vallen en breken, richt de behandeling op meer en veilig bewegen, een betere balans, een grotere botbelasting, het fractuurrisico verlagen en leefstijlbegeleiding (zie KNGF-richtlijn Osteoporose).

Bij de start van de behandeling wordt een valrisico-analyse gemaakt. Fracturen worden meestal veroorzaakt door een val. Aan de hand van de analyse kan bekeken worden hoe het valrisico verkleind kan worden, bijvoorbeeld met behulp van een valpreventietraining, balansoefeningen of het versterken van bepaalde spieren.

De valrisico-inschatting zorgt voor een goede basis van het persoonsgerichte beweeg- en leefstijlbegeleiding. De therapeut stelt hiervoor samen met de patiënt een plan op dat goed past bij de persoonlijke voorkeuren van de patiënt. Veilig en meer bewegen zijn daarbij belangrijk, net als een gezonde leefstijl, en worden zoveel mogelijk geïntegreerd in het dagelijks leven van de patiënt. Dit helpt niet alleen fracturen te voorkomen, maar zorgt er ook voor dat een patiënt actief en langer mobiel blijft. Een Chronisch ZorgNet therapeut is uitgebreid getraind in motiverende gespreksvoering en veelal Rookstop coaching om deze gedragsverandering effectief te begeleiden.

Lees meer over de wetenschappelijk onderbouwing van beweegtherapie en leefstijlbegeleiding als effectieve behandeling.

Een Chronisch ZorgNet therapeut met specialisatie Osteoporose, vallen en breken is via de Zorgzoeker van DigiH makkelijk en snel te vinden in de woonomgeving van de patiënt.