Vervolgtraining motiverende gespreksvoering


Begeleiding op het gebied van bewegen en leefstijl is van cruciaal belang bij de behandeling van patiënten met een niet-overdraagbare chronische aandoening. Leefstijlverandering is lastig, dus voor jou als therapeut is veel kennis en kunde nodig om patiënten goed te kunnen motiveren en ondersteunen bij leefstijlverandering.

Daarom volg je, na een basiscursus Motiverende Gespreksvoering in fase wit, in de eerste fase oranje aanvullend de vervolgtraining Motiverende Gespreksvoering. Deze scholing is onderdeel van de deelnemersvoorwaarden.

Herhaling en verdieping van Motiverende Gespreksvoering zorgt ervoor dat je deze vaardigheden beter in de praktijk kunt brengen, waardoor je de patiënt nóg beter kunt begeleiden bij leefstijlverandering. Wil je meer weten over wat deze cursus jou precies oplevert? Lees dan de blog 'Waarom een verdiepingscursus Motiverende Gespreksvoering?'.

Praktische informatie vervolgtraining in fase oranje
De vervolgtraining bestaat uit een e-learning (verspreid over 12-15 weken) en een praktijkdeel dat bestaat uit twee losse praktijkdagen. Voor beide onderdelen wordt apart ingeschreven en betaald, omdat je voor het praktijkdeel uit een aantal scholingsaanbieders kunt kiezen (zie verder op deze pagina).

Je kunt pas met de praktijkdagen starten als je de e-learning hebt afgerond. Het is niet noodzakelijk om direct na afronding van de e-learning te beginnen met het praktijkdeel. Dit mag bijvoorbeeld ook een jaar later. Je hebt de gehele fase oranje (3 jaar) om beide onderdelen van de vervolgtraining te voltooien. Ons advies is wel om rekening te houden met een duur van minimaal een half jaar om het volledige traject te doorlopen.

De e-learning
Uitgebreide informatie over de e-learning vind je hier. De belangrijkste informatie op een rijtje:

  • De e-learning duurt 12-15 weken, ongeveer 1 tot 1,5 uur per week;
  • Voor de e-learning krijg je 15 punten bij KNGF, Keurmerk en Chronisch ZorgNet;
  • De kosten van de e-learning bedragen €299,- excl. btw. Je kunt je hier inschrijven;
ScholingsaanbiederNaam scholingKNGF-nummerInformatie en inschrijven
Academie voor Motivatie en GedragsveranderingE-learning motiverende gespreksvoering ‘verdieping’27945

Voor info kijk hier

Inschrijven via deze link

De praktijkdagen

Na het afronden van de e-learning, volg je het tweedaagse praktijkdeel. Je kan zelf kiezen bij welke van onderstaande scholingsaanbieders je het praktijkdeel volgt. De kosten van de praktijkdagen bedragen tussen de €525 en €759, afhankelijk van de aanbieder. Kijk op de website van de aanbieder voor de actuele prijzen.

ScholingsaanbiederNaam scholingKNGF-nummerInformatie en inschrijven
Academie voor Motivatie en GedragsveranderingVervolgtraining motivational interviewing29312Via de website
Hetty de LaatVervolgtraining motiverende gespreksvoering Chronisch ZorgNet30077Via de website
Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN)Motiverende gepreksvoering (vervolg)Accreditatie in aanvraagVia de website
Pro EducationMotivational interviewing vervolg28257Via de website
ViaperspectiefVervolgtraining motiverende gespreksvoering29859Via de website

Overgangsregeling
Zat jij op 1 december 2020 al in fase oranje? Dan moet je vóór 1 december 2022, de vervolgtraining Motiverende Gespreksvoering te hebben voltooid om aan de deelnemersvoorwaarden te blijven voldoen.

Vrijstelling voor de vervolgtraining
Heb jij de 6-daagse ‘expert-training MI’ van Academie voor Motivatie en Gedragsverandering succesvol afgerond? Dan krijg je vrijstelling voor de vervolgtraining Motiverende Gespreksvoering. Als je deze scholing hebt opgevoerd in je portfolio, wordt dit automatisch verwerkt. Je hoeft dan verder niets te doen. Andere trainingen leiden niet tot vrijstelling voor de vervolgtraining.