Activiteitenmeters


Activiteitenmeters kunnen op veel manieren bijdragen aan diagnostiek en de invulling van je behandeling bij mensen met een chronische aandoening. Ze worden bijvoorbeeld al meegenomen in de aanbevelingen van de richtlijn COPD. Een activiteitenmeter geeft inzicht in hoe actief een patiënt in het dagelijkse leven is en toont o.a. het aantal stappen per dag van een patiënt. Maar welke activiteitenmeter gebruik je en hoe zet je deze goed in bij de behandeling?

Er zijn veel activiteitenmeters beschikbaar, met verschillen in validiteit, betrouwbaarheid, gebruiksvriendelijkheid en prijs. Om een weloverwogen besluit te maken over welke activiteitenmeter aan te schaffen, gaat Chronisch ZorgNet de voor- en nadelen van enkele betrouwbare activiteitenmeters op een rijtje zetten.

Ook wordt er, in samenwerking met Darcy Ummels en Emmylou Beekman (Zuyd Hogeschool), een scholing ontwikkeld. Deze scholing geeft handvatten over het betekenisvol gebruiken van de activiteitenmeter in de praktijk. Zo kun jij als therapeut dit instrument optimaal inzetten voor de patiënt!