Hoe (on)gezond is vruchtensap in relatie tot chronische ziekten?
Dr.ir. Floor Scheffers, eigenaar Voedingsexpert
Slechts 19% van de Nederlandse volwassenen voldoet aan de richtlijn om ten minste 200 gram fruit per dag te eten. Kan vruchtensap een gezond alternatief zijn?
In de huidige Richtlijnen goede voeding is het advies om zo min mogelijk vruchtensap te drinken. De reden hiervoor is dat vruchtensap net zoveel suiker bevat als frisdrank en we weten dat frisdranken ongunstig zijn voor ons risico op chronische ziekten. Nederland is echter het enige land wereldwijd waar de consumptie van vruchtensap expliciet wordt afgeraden. Hoe zit dit nu precies?
In mijn promotieonderzoek onderzocht ik bij 40.000 volwassen Nederlanders de relatie tussen vruchtensapconsumptie en chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en diabetes type 2.
In deze sessie vertel ik over mijn (verrassende) bevindingen en geef ik handvatten voor praktische adviezen aan patiënten in de beroepspraktijk.