Chronisch ZorgNet

Samenwerken met de buurtsportcoach – patiënten blijvend in beweging

Rosa Holtslag-Roelvink, Programma- en projectcoördinator gezond door sport en bewegen en Kitty Glazenburg, Sport‑ en Beweegconsulent Ondersteuning & Ontwikkeling
Gelderse Sport Federatie en Sportservice Apeldoorn

Zoveel mogelijk Nederlanders in beweging krijgen. Dat blijkt nog een hele uitdaging. Op dit moment voldoet nog geen 50% van de totale bevolking aan de beweegrichtlijnen.

Sterker nog: Zitten is het nieuwe roken. We leven al jaren in een pandemie van bewegingsarmoede. Met steeds meer leefstijl gerelateerde aandoeningen en meer jaren in slechte gezondheid tot gevolg.

Om het tij te keren is het bundelen van onze krachten belangrijk. Specialisten, verpleegkundigen, huisartsen paramedici én buurtsportcoaches. Allemaal bezig om mensen (weer) gezond en in beweging te brengen. En natuurlijk te houden. Toch?

Tijdens deze sessie vertellen Rosa Holtslag-Roelvink (Projectleider Gelderse Sport Federatie en oud CZN fysiotherapeut) en Kitty Glazenburg (Sportservice Apeldoorn, sociaal psycholoog en buurtsportcoach/beweegmakelaar) hoe we de verbinding tussen de zorgprofessionals en de buurtsportcoach/gemeente kunnen laten werken om patiënten duurzaam in beweging te houden.

Dit scheelt jou als zorgverlener tijd t.a.v. nazorg, je weet dat je patiënt goed terecht komt én je werkt aan een samenwerking (zorg en sociaal domein) waar over en weer inwoners/deelnemers naar elkaar doorverwezen kunnen worden.

Tijdens deze sessie bespreken we:

-          Voor wie werken we samen? Op wie richten we ons?

-          Waarom zouden we samenwerken? Waar doen we het voor?

-          De buurtsportcoach / beweegmakelaar wie, wat, waar anno 2024

-          Ketenaanpak. Welke afspraken maken we?

-          Waarom werkt dit in de gemeente Apeldoorn zo goed?

-          Wat zijn onze gezamenlijke uitdagingen?

-          Zijn er potjes geld om de samenwerking op te tuigen en te borgen?

-          Wat kan jij nu al doen? En

-          Wat hebben jullie nodig om deze samenwerking tot stand te brengen?