Chronisch ZorgNet

Basisscholing longaandoeningen

In onderstaand overzicht staan alle scholingen die zijn geaccrediteerd als basisscholing voor de specialisatie longaandoeningen. Informeer bij de scholingsaanbieder voor meer informatie en actuele scholingsdata.

Je kunt je bij Chronisch ZorgNet aanmelden wanneer je een basisscholing hebt gevolgd en je voldoet aan de overige opstartvoorwaarden. Meld je je binnen 3 maanden na het afronden van je basisscholing aan bij Chronisch ZorgNet, dan krijg je hiervoor punten in je Chronisch ZorgNet Portfolio.

*Let op: je kan het beweegprogramma COPD deel 2 alleen volgen als je ook de scholing beweegprogramma basis én beweegprogramma COPD deel 1 van Breederode Hogeschool hebt gevolgd.

**Het Nederlands Paramedisch Instituut (NPI) heeft de leerlijn 'Longen' opgedeeld in verschillende cursussen. Je kan de specialisatie Longaandoeningen ontvangen indien je de volgende 3 delen hebt afgerond:

  • Deel 1 = ‘Basiscursus fysiotherapie bij mensen met longaandoeningen’ (accreditatienummer: 401868)

  • Deel 2 = ‘Exercise training bij mensen met een longaandoening’ (accreditatienummer: 401873)

  • Deel 3 = ‘Airway clearance technieken bij mensen met sputumretentie’ (accreditatienummer: 320513)

Heb je in het verleden al een scholing Longaandoeningen gedaan? In onderstaande tabel staan oude scholingen weergegeven die niet meer aangeboden worden, maar waarmee je je wel kunt aanmelden bij Chronisch ZorgNet met de specialisatie Longaandoeningen. Let wel op dat je mogelijk vóór aanmelding nog een bijscholing over de nieuwe richtlijn COPD moet volgen. Meer hierover lees je onder de tabel.

Eind juli 2020 is de nieuwe KNGF-richtlijn COPD uitgebracht. Een voorwaarde van deelname aan Chronisch ZorgNet is dat je handelt volgens de meest recente richtlijnen van het KNGF. Het is dus essentieel dat de nieuwe KNGF-richtlijn COPD in jouw scholing is verwerkt. Dit is waarschijnlijk het geval als je de scholing na juli 2020 hebt gevolgd. Twijfel je, mail ons dan. Als je een basisscholing longaandoeningen vóór die tijd hebt gevolgd, dan moet je eerst een bijscholing volgen voordat je je kunt aanmelden. Je kunt hiervoor een van onderstaande bijscholingen volgen: