Chronisch ZorgNet

Zorgverzekeraars willen fysiotherapie voor chronisch zieken terug in pakket

18 juni 2015

Zorgverzekeraars vinden dat fysiotherapie weer in de basisverzekering moet komen voor mensen met een chronische aandoening. Mensen die een diagnose krijgen voor een aandoening die is opgenomen in de zogenaamde 'chronische lijst' zouden hun fysiotherapie vanaf dat moment gewoon vergoed moeten krijgen. Dat schrijft Zorgverzekeraars Nederland (ZN) in een brief aan de Tweede Kamer.

 

Het ziet er naar uit dat onze inspanningen van de afgelopen jaren nu echt hun vruchten beginnen af te werpen! Zorgverzekeraars (CZ, Achmea, Z&Z) denken inmiddels actief mee hoe wij de grote groep patiënten die tussen wal en schip valt kunnen helpen. Een van de bewijzen daarvan is de kritische brief van 16 juni jl. die namens Zorgverzekeraars Nederland werd gestuurd aan VWS en de Tweede Kamer over de te nemen pakketmaatregelen voor het jaar 2016. Eén van de adviezen in deze brief is dat fysiotherapie voor chronisch zieken terug in het basispakket zou  moeten. Dit verzoek wordt opgehangen aan de problematiek rondom de vergoeding voor gesuperviseerde looptherapie bij etalagebenen. En dat is niet voor niks zo gekozen. De evidence daarvoor is beschikbaar; mede dankzij een groot aantal Nederlandse fysiotherapeuten die in de afgelopen jaren meededen aan wetenschappelijk onderzoek.

 

'Zorgverzekeraars constateren ook dat fysiotherapie een bijdrage kan leveren bij substitutie van de tweede naar de eerste lijn. Zo werd onlangs in het nieuws weer bevestigd dat een interventie met looptraining bij etalagebenen een operatie kan voorkomen.' Bron: www.zn.nl

 

Ook de landelijke media-aandacht (NOS Journaal, NPO Radio 1, kranten) die vorige week aan het proefschrift van Hugo Fokkenrood is besteed was goed voor de naamsbekendheid van ClaudicatioNet en ons doel. We kunnen met de brief van ZN, het NOS Journaal van vorige week en tal van wetenschappelijke publicaties en promoties stellen dat ClaudicatioNet en gesuperviseerde looptherapie in de basiszorg "op de agenda staan".

Terug naar overzicht