Chronisch ZorgNet

Wandelen voor de gezondheid

03 juli 2017

De natuur vormt een belangrijk onderdeel van een wandeling. Een idee van de IVN Brabant, het instituut voor natuureducatie en duurzaamheid, de Provinciale Raad Gezondheid en de Provincie Noord-Brabant zijn de 'biowalks'. "We willen mensen met gezondheidsproblemen laten ervaren wat bewegen in een natuurlijke omgeving voor hun gezondheid kan betekenen", legt initiatiefneemster José de Jonge van IVN Brabant uit. "Mensen met een chronische aandoening missen soms het vertrouwen in hun lichaam om intensief te bewegen. Wandelen met lotgenoten kan hen helpen dat vertrouwen op te bouwen." Of dat ook net zo goed in de sportschool kan betwijfelt ze.

"Wandelen in de natuur is gezonder dan een sprintje op de loopmachine of een stadswandeling. Je loopt in de frisse lucht en het ontspant. Voor IVN ligt de winst erin dat via biowalking mensen in de natuur komen die er anders zelden komen. "Dat is immers onze ambitie: mensen betrekken bij natuur en landschap."

 

De proef is in 2010 begonnen. Inmiddels zijn er plannen om biowalking voor diabetici in meerdere regio's te starten. IVN wil de wandelingen ook organiseren voor andere doelgroepen, zoals mensen met een longziekte of met psychische problemen. Officieel kunnen patiënten vier keer meelopen met de biowalk. Daarna is het de bedoeling dat ze zelf gaan wandelen, maar als er plaatsen over zijn mogen de 'veteranen' nog wel vaker mee.

 

De biowalk is bestemd voor patiënten met diabetes mellitus type 2 die onder behandeling zijn bij ziekenhuis Bernhoven. Hun partners mogen ook mee. www.ivn.nl/projecten/thema-natuur-gezondheid/biowalking

 

 'De groene en witte sector kennen elkaar onvoldoende'

Hoewel steeds meer mensen op doktersadvies moeten bewegen, spelen natuurorganisaties

hier nog onvoldoende op in, meent Augie Vissers. "Althans, als het gaat om mensen die om medische redenen moeten bewegen." Vissers studeerde in de zomer van 2013 af aan de deeltijdopleiding Bos- en natuurbeheer aan de Hogeschool Van Hall Larenstein. Voor haar afstudeerscriptie inventariseerde Vissers obstakels en kansen voor initiatieven waarbij patiënten onder begeleiding van een arts, verpleegkundige, fysiotherapeut of een andere medische professional in de natuur gaan bewegen. Ook onderzocht zij hoe Natuurmonumenten daar beter bij zou kunnen aanhaken. "In de geestelijke gezondheidszorg bestaan redelijk wat projecten die de link leggen tussen natuur en zorg. Daarbij is vaak ook sprake van samenwerking met een natuurorganisatie. In de cure, de genezende kant van de zorg, is het moeilijker om dergelijke projecten te vinden", vertelt zij. "Maar het is wel in opkomst." Naast de biowalks van IVN Brabant organiseert het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen ook begeleide wandelingen met diabetespatiënten. Daarnaast vond Vissers enkele voorbeelden van looptrainingen in de natuur voor mensen met claudicatio intermittens, een ernstige vaataandoening. Ook stuitte ze op een oefentherapeute die op een landgoed van Natuurmonumenten bewegingsprogramma's organiseert voor mensen met uiteenlopende fysieke aandoeningen. "Veel van dergelijke bewegingsprojecten zijn het initiatief van enkele individuele enthousiastelingen", zegt Vissers. "Niet iedereen zoekt de samenwerking met een natuurorganisatie. Toch kan het voor beide partijen voordelen hebben. Je zou als oefentherapeut bijvoorbeeld kunnen verzamelen bij een bezoekerscentrum en er je oefenmateriaal opslaan. Voor een natuurorganisatie biedt het de kans om nieuwe doelgroepen te bereiken."

 

Daarnaast heeft Vissers ook praktische aanbevelingen: "Veel mensen met een chronische aandoening hebben drempelvrees. 'Hou ik zo'n wandeling wel vol?' vragen ze zich af. Duidelijke routebeschrijvingen van kortere wandelroutes, met informatie over de afstanden en hoogteverschillen, en extra bankjes waarop mensen tussendoor kunnen uitrusten kunnen daarbij helpen. Via een speciale app voor de smartphone, 'NatuurRoutes', en via zorgverleners kun je dergelijke gezondheidsroutes onder de aandacht brengen." Natuurmonumenten wil inmiddels een project starten waarin duidelijke en korte wandelroutes worden aangeboden aan mensen met een gezondheidsprobleem, om eventuele drempelvrees te verlagen.

 

Bron: PDF Wandelen voor de gezondheid – Loket gezond leven

https://www.loketgezondleven.nl/leefstijlinterventies/interventies-zoeken/bijlage/21027/natuurengezond-hfd1-nationaal%20groenfonds.pdf

Terug naar overzicht