Chronisch ZorgNet

Waarom voedingsadviezen zo lijken te verschillen

27 januari 2020

Het ene na het andere populaire dieet verschijnt; de ene keer maakt vet ons dik, dan zijn koolhydraten weer uit den boze. Onderzoeken lijken elkaar soms tegen te spreken.

Volgens hoogleraar Voeding en Gezondheid Jaap Seidell ligt dat niet zozeer aan onderzoeken die elkaar tegenspreken, maar aan de populaire diëten. De Schijf van Vijf, dé voedingsrichtlijn voor gezonde voeding, is al bijna vijftig jaar nagenoeg onveranderd. De Schijf van Vijf schrijft voor dat een gezond voedingspatroon bestaat uit groenten, zuivel,  fruit, vlees en vis.  Diëten daarentegen focussen zich op één aspect en dat is niet op voedsel, maar op voedingsstoffen. Niet op brood, melk en vlees, maar op koolhydraten, eiwitten en vetten. Maar als puntje bij paaltje komt, dan zegt elk dieet vaak min of meer hetzelfde: haal de koolhydraten uit groenten, fruit en volkoren producten en  vetten uit natuurlijke producten zoals olijfolie, avocado en vette vis.  Daarnaast zeggen alle onderzoeken en diëten: Schrap snelle koolhydraten, vetten en suikers uit koek, snoep, frisdrank en alle andere sterk bewerkte producten.

Uiteraard is onderzoek naar voeding erg belangrijk: Er zitten bijvoorbeeld duizenden verschillende stofjes in één enkele tomaat. Wat deze stofjes allemaal doen en wat voor invloed ze uitoefenen op elkaar en op voedingsstoffen in andere producten moet nog allemaal onderzocht worden.

Maar wat is nou gezonde voeding? Huisarts Jacqui van Kemenade  zegt dat het vooral belangrijk is om je gezonde verstand te gebruiken. "De supermarkt bestaat voor 70 procent uit producten die niet in de Schijf van Vijf voorkomen. Snoep, koek, pakjes, sauzen, frisdrank… Daarvan weet iedereen eigenlijk wel dat ze niet gezond zijn."

Daarnaast geeft Seidell aan dat op voedingsgebied geen one-size-fits-all oplossing is. Voeding heeft niet op iedereen hetzelfde effect. De één kan beter met een koolhydraatrijk dieet omgaan dan de ander. De één kan prima zonder vlees, de ander voelt zich er niet goed bij. Maar voor iedereen geldt: bewerkt voedsel zoals koek, snoep, frisdrank en andere tussendoortjes zijn ongezonder dan onbewerkte producten zoals groenten en fruit."

Hele artikel lezen? Klik hier.

Terug naar overzicht