Chronisch ZorgNet

Opnieuw aangetoond: invasieve ingreep bij etalagebenen niet beter dan wandelen

21 februari 2020

In een recent wetenschappelijk artikel over de behandeling van patiënten met etalagebenen werd wederom aangetoond dat lopen minstens zo effectief is als een invasieve ingreep (dotter of bypass) met betrekking tot maximale loopafstand, maar ook kwaliteit van leven.

In deze studie werden 158 patiënten met etalagebenen willekeurig ingedeeld in twee groepen. Groep 1 onderging een invasieve ingreep en kreeg daarnaast medicamenteuze behandeling plus loopadvies. Groep 2 kreeg alleen medicamenteuze behandeling plus loopadvies. De invasieve ingreep kon bestaan uit een dotter of bypass, afhankelijk van de ernst en locatie van de stenose. Gestructureerd loopadvies bestond uit uitleg en advies om 3x per week minstens 30 minuten te gaan lopen. Dit werd geëvalueerd na 3 en 6 maanden. In totaal werden de patiënten tot 5 jaar na inclusie in de studie gevolgd. Als uitkomstmaat werd onder andere gekeken naar kwaliteit van leven, en pijnvrije en maximale loopafstand. Uit de resultaten van deze studie concludeerde de onderzoekers dat er na 5 jaar geen voordeel was van een invasieve ingreep in aanvulling op medicamenteuze behandeling en loopadvies, ten opzichte van alleen medicamenteuze behandeling en loopadvies.

Het is voor alle betrokkenen van ClaudicatioNet positief om te zien dat opnieuw wordt aangetoond dat een invasieve behandeling voor patiënten met etalagebenen op de lange termijn niet loont. Gelukkig is in Nederland al jaren gesuperviseerde looptherapie beschikbaar voor alle patiënten met etalagebenen, waarvan we uit wetenschappelijk onderzoek weten dat het nog betere resultaten oplevert dan alleen loopadvies. 

Terug naar overzicht