Chronisch ZorgNet

Een derde van de mensen met hart- en vaatziekten kampt in coronatijd met verminderd welbevinden

29 juni 2020

Ruim éénderde van de mensen met hart- en vaataandoeningen kampt in coronatijd met verminderd welbevinden. Dat blijkt onder een onderzoek door het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en Harteraad, dat onder 830 patiënten in de eerste helft van mei is uitgevoerd.

Mentale problemen, zoals depressie en angst, zijn al een veelvoorkomend probleem bij mensen met een hart- of vaataandoening. Ongeveer één op de vijf hart- en vaatpatiënten heeft te maken met een depressie. Dit is twee tot drie keer vaker dan in de algemene bevolking. In tijden van corona is deze groep extra kwetsbaar voor mentale problemen, zo blijkt uit de resultaten van het onderzoek. Het dagelijks leven van veel mensen is verstoord. Mensen blijven binnen, werken thuis en hebben minder sociale contacten. Er heerst bijvoorbeeld angst om besmet te raken met het coronavirus en eenzaamheid ligt op de loer. Mensen die alleen wonen scoorden significant slechter dan mensen die samenwonen met een partner.

Een uitgebreider verslag van het onderzoek lees je op de van Harteraad. Het LUMC en Harteraad roepen zorgverleners op dat het juist nu van belang is psychosociale problemen bij mensen met hart- en vaataandoeningen op tijd te voorkomen, herkennen en te behandelen. Ook Harteraad besteedt de komende periode aandacht aan de emoties die komen kijken bij een hart- of vaataandoening. Op de website van Harteraad is hierover meer informatie te vinden voor patiënten.

Terug naar overzicht