Chronisch ZorgNet

Verbod op e-sigaret na sterfgevallen?

12 september 2019

In Amerika wordt de elektronische sigaret hoogstwaarschijnlijk op korte termijn verboden na wederom een nieuw sterfgeval; de teller staat inmiddels op zes sterfgevallen gelieerd aan het gebruik hiervan. Volgens Amerikaanse media is het een kwestie van enkele weken voordat de administratieve handelingen voor een verbod rond zijn.

Longarts Wanda de Kanter pleit dan ook voor een verbod op de e-sigaret in Nederland. De Nederlandse autoriteiten, zoals het ministerie van Volksgezondheid, gezondheidsinstituut RIVM of voedselwaakhond NVWA moeten zo snel mogelijk contact opnemen met de Amerikaanse autoriteiten om te zien wat er precies aan de hand is in de VS, aldus de Kanter.

Staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid) wijst erop dat Nederland al strengere regels heeft voor de ‘damppijpjes’ dan de VS. Deze strengere regels zijn o.a. een leeftijdsgrens voor verkoop, een reclameverbod en beperking voor de hoeveelheid nicotine. Blokhuis zegt in gesprek te willen gaan met de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) om te bespreken of er nieuwe inzichten zijn waar ook in Nederland rekening mee gehouden moet worden.

Lees het volledige nieuwsbericht hier.

Terug naar overzicht