Chronisch ZorgNet

Verbeteren van medicatieadherence

10 november 2014

De onderwerpen polyfarmacie en communicatie bij medicatieadherence staan op het programma voor het aankomende jaarcongres.

 

In een artikel van Gatwood & Bailey wat onlangs gepubliceerd is, wordt beschreven hoe het staat met de medicatieadherence van statines in Amerika. Er ligt momenteel nog teveel focus op ziekte in vergelijking met de aandacht voor preventie. Toegang tot tweedelijnsinterventies is veel gemakkelijker dan het gebruik van (vaak uitgebreide) eerstelijnsdiensten, terwijl eerstelijnszorg met een goede infrastructuur de sleutel kan zijn tot het verbeteren van medicatieadherence bij chronisch zieken.

 

Dit is zoals u weet ook een welbekend probleem bij de zorg voor patiënten met PAV. Een dotter is redelijk eenvoudig te regelen en kost de patiënt minder tijd én geld dan een GLT-traject, terwijl een GLT-traject zich naast het verbeteren van de loopafstand, ook richt ook risicoreductie d.m.v. aandacht voor leeftstijlverandering en therapietrouw.

 

Wilt u meer weten over medicatie bij PAV-patiënten? Farmacoloog Ben Janssen vertelt u er alles over op het jaarcongres. Op zoek naar advies over hoe u dit aanpakt? Schrijf u dan in voor de workshop van Dr. Annemiek Linn, waarin u communicatietools krijgt aangereikt specifiek voor het onderwerp medicatie.

Terug naar overzicht