Chronisch ZorgNet

Vaatchirurg Jonathan Beard over gesuperviseerde looptherapie

23 februari 2016

Recent werd Jonathan Beard, een van de bekendste vaatchirurgen van het Verenigd Koninkrijk, geïnterviewd door het blad 'Vascular News'. Ook hij heeft, terecht, een duidelijke visie ten aanzien van het belang en nut van SET (Supervised Exercise Therapy).

 

Overgenomen en vertaald van de website www.vascularnews.com.

 

U pleit voor de adoptie van Gesuperviseerde Loop Therapie (GLT) voor patiënten met perifeer arterieel vaatlijden. Wat zijn de uitdagingen voor de nationale adoptie van GLT?

"Er is level 1 bewijs dat GLT meer kosteneffectief is dan revascularisatie en NICE standaard stelt dat GLT de eerste keus behandeling zou moeten zijn voor claudicanten. Er is ook goed bewijs dat GLT kan helpen met nationale targets om het niveau van obesitas en diabetes te verlagen. Ondanks dit bewijs heeft minder dan 20% van de patiënten in het Verenigd Koninkrijk en Europa toegang tot zulke therapie. De barrières omvatten gebrek aan promotie door vaatchirurgen, de meesten van hen prefereren een operatie; gebrek aan steun van de industrie, die er geen winst in ziet; en gebrek aan enthousiasme van patiënten, die een 'quick fix' willen. We moeten de cultuur onder vaatchirurgen veranderen om het belang van oefentherapie en gezondheidsbevordering te benadrukken."

 

Voor het gehele artikel, klik hier.

 

Foto credits Barbara Shore.

Terug naar overzicht