Chronisch ZorgNet

Unieke, grote studie levert bewijs voor effectiviteit conservatieve behandeling bij pijn op de borst

20 april 2020

Mensen die pijn op de borst hebben omdat hun hartspier te weinig zuurstof krijgt, moet je terughoudend behandelen. Niet meteen dotteren of een bypass-operatie uitvoeren, zegt Jan Piek, cardiologiehoogleraar aan het Amsterdam UMC. Dat gebeurt té vaak. Terwijl veel patiënten net zo goed af zijn met medicijnen en adviezen voor een gezonde leefstijl.

Op 9 april verschenen de langverwachte resultaten van de internationale ISCHEMIA-studie in het gerenommeerde New England Journal of Medicine (NEJM). De bevindingen plaatsen de behandeling van pijn op de borst in een nieuw perspectief. “De opzet en omvang van de studie zijn uniek en zullen de komende jaren bepalen welke therapie wij kiezen voor onze hartpatiënten”, zegt Jan Piek. Dat heeft gevolgen voor iedereen met angina pectoris, zoals de aandoening in medische termen heet. En dat moeten artsen en patiënten in Nederland weten, vindt de cardioloog.

Onderzoekers van 320 centra in 370 landen includeerde ruim 5.000 patiënten met stabiele angina pectoris in hun studie. Zij vergeleken conservatieve behandeling met invasieve therapie in combinatie met medicijnen en leefstijladviezen. De patiënten werden 5 jaar lang gevolgd om te zien wat de invloed van deze strategieën is op het krijgen van een hartinfarct, spoedopname voor een dreigend infarct of overlijden. Wat bleek, voor bijna alle patiënten is een conservatieve behandeling beter dan een invasieve. Dit sluit heel goed aan bij de doelstellingen van Chronisch ZorgNet.

Op de website van Amsterdam UMC lees je het uitgebreide verslag van het onderzoek.

Terug naar overzicht