Chronisch ZorgNet

Twee miljoen voor virtuele leefstijlcoach

01 juli 2019

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het National eHealth Living Lab (NeLL) hebben 2 miljoen euro toegekend gekregen voor het ‘Perfect Fit’ project. Daarmee wordt een virtuele leefstijlcoach ontwikkeld die mensen gaat ondersteunen in een gezonde leefstijl om zo hart- en vaatziekten te beperken. Dat meldt LUMC op 25 juni. Het programma richt zich vooral op stoppen met roken en meer gaan bewegen, de belangrijkste risicofactoren bij hart- en vaatziekten.

Het blijkt vaak moeilijk te zijn om te stoppen met roken of meer te gaan bewegen, ook voor mensen die dit wel graag zouden willen.  Een reden hiervoor is dat ondersteuning door een zorgverlener niet altijd beschikbaar is, voornamelijk op momenten waarop mensen die het meest nodig hebben. De nieuwe virtuele leefstijlcoach is een uniek project dat adviezen over stoppen met roken combineert, en laagdrempelige ondersteuning biedt op ieder gewenst moment. Door geavanceerde analyse van verzamelde gegevens, kunnen de onderzoekers bepalen welke coachingsadviezen het beste werken en voor wie. De virtuele coach communiceert deze individuele adviezen naar personen die streven naar een gezondere leefstijl. Op langere termijn zal onderzocht worden of deze benadering mensen helpt om daadwerkelijk gezonder te leven, zodat hart- en vaatziekten vaker voorkomen kunnen worden.

Perfect Fit is een van de vier publiek-private onderzoekjesprojecten in de Commit2Data ronde van Big Data en Gezondheid. In totaal hebben de Topsector LSH, NWO, ZonMW, de Hartstichting en het ministerie van Volksgezondheid en Sport 6,58 miljoen euro beschikbaar gesteld voor onderzoeksprojecten.

 

Terug naar overzicht