Chronisch ZorgNet

Tabaksschade, het blijft een schokkend verhaal

26 augustus 2019

Dat roken slecht is voor je gezondheid weten de meeste mensen inmiddels wel. Het is een van de grootste risicofactoren voor het ontwikkelen van verschillende chronische aandoeningen. Steeds meer schrikbare cijfers komen boven water.

Wist jij dat…

  • Er in Nederland elk jaar ruim 19.000 mensen overlijden aan de gevolgen van roken? Dit betekent dat elk half uur iemand in Nederland overlijdt aan de gevolgen van roken.

  • Bij 85% van de longkankerpatiënten roken de oorzaak is van hun ziekte?

  • Er in Nederland 825.000 kinderen opgroeien in een rokend gezin, dat rokende vrouwen 30% meer kans hebben op een miskraam en dat er per jaar 60 baby’s overlijden als gevolg van roken tijdens de zwangerschap?

  • Je als roker 6 keer meer kans hebt op een herseninfarct?

  • De kans op blaaskanker 3,5 keer hoger is als je rookt.

  • Roken de meest destructieve risicofactor is voor hart- en vaatziekten.

Al deze schokkende feiten en meer kwamen aan bod tijdens een bijeenkomst over tabaksschade eind maart, waarbij maar liefst 19 artsen met verschillende specialismen, over de gevolgen van roken binnen hun aandachtsgebied vertelden. Hier zie je een compilatie van deze bijeenkomst. Via de leefstijlmonitor van het RIVM kun je de meest recente cijfers over roken en rookgedrag in Nederland bekijken.

Nederland komt in actie. Niet alleen deze artsen, maar het hele land. Niet voor niets is in het najaar van 2018 het Nationaal Preventieakkoord gesloten met zo’n 70 verschillende partijen. Samen wordt gestreefd naar een Rookvrije Generatie in 2040. Dit betekent dat zwangere vrouwen niet meer roken, en dat kinderen hier niet meer aan beginnen. Daarnaast moet het aantal rokende volwassenen dalen van 23% naar maximaal 5%.

Misschien vraag jij je wel af of dit wel haalbaar is, of die maatregelen wel zin hebben. En wat doen wij, als ClaudicatioNet hiermee? Dit lees je in ons blog op Linked-In.

Terug naar overzicht