Chronisch ZorgNet

Superieur effect en hoge compliance bij GTL: de CLEVER studie

06 mei 2015

Recent zijn de resultaten van de CLEVER (CLaudication: Exercise Versus Endoluminal Revascularization) studie gepubliceerd. Deze grote Amerikaanse multicenter RCT heeft drie behandelopties (d.w.z. GLT, stenting en 'best medical care') vergeleken onder 119 patiënten met claudicatio intermittents.

 

Het huidige artikel rapporteert over de resultaten na 18 maanden follow-up en toont aan dat zowel GLT als stenting een superieur effect hebben op loopafstand en kwaliteit van leven ten opzichte van 'best medical care'. Een rechtstreekse vergelijking van GLT en stenting liet vergelijkbare effecten zien op loopafstand en kwaliteit van leven. Beide therapieën doen het ook na een langdurige follow-up dus even goed.

 

Eerder werd beweerd dat veel patiënten uitvallen tijdens een GLT programma. De CLEVER studie toonde echter aan dat er een prima compliance bereikt kan worden met GLT, want 71% van de deelnemers nam deel aan minstens 70% van de trainingssessies. Na beëindiging van het officiële GLT programma werden patiënten geregeld telefonisch benaderd om compliance aan het thuisprogramma te onderhouden. Ook dit leidde tot uitstekende resultaten want maar liefst 88% hield het thuisprogramma na 18 maanden vol.

 

Klik hier voor de link naar het artikel, of kijk voor meer informatie op www.cleverstudie.org.

Terug naar overzicht