Chronisch ZorgNet

Stoppen met roken heeft ook nog zin op hogere leeftijd!

30 november 2017

"Ik rook nu al zo lang, stoppen heeft nu geen zin meer...". De verstokte roker komt vanaf vandaag niet meer zomaar weg met deze smoes. Vandaag (30 november 2017) promoveert Johanneke van den Berg op haar onderzoek naar risicofactoren bij hart- en vaatziekten.

Een heel belangrijke boodschap uit het onderzoek: Stoppen met roken heeft altijd zin, dus ook wanneer je op oudere leeftijd stopt, zeker ook wanneer je al een hart- of vaatziekte hebt.

Het onderzoek is gedaan onder bijna 5000 patiënten met hart- of vaatziekten. Patiënten die op hun 50e een hart- of vaatziekte krijgen en daarna stoppen met roken zijn vergeleken met patiënten die niet stoppen. De gestopte patiënten verlengen de levensduur gemiddeld met 5 jaar, ten opzichte van de patiënten die blijven roken. Daarnaast wordt de volgende hart- en vaatziekte met gemiddeld 10 jaar uitgesteld.

Dus gebruik dit onderzoek vooral als extra motivatie voor de strijd tegen de sigaret. Stoppen met roken levert gemiddeld gezien een langer en gezonder leven op!

Terug naar overzicht