Chronisch ZorgNet

12 juli 2023

St Antonius, Chronisch ZorgNet en Fit4Surgery werken samen voor prehabilitatie

Patiënten van het St Antoniusziekenhuis die geopereerd moeten worden vanwege darmkanker, krijgen vanaf september een prehabilitatieprogramma aangeboden. Het beweeg- en leefstijlonderdeel van dit programma wordt aangeboden door een gespecialiseerde fysio- of oefentherapeut van Chronisch ZorgNet. Dat is het resultaat van een samenwerking tussen de organisaties.

Het doel van het programma is dat patiënten zo optimaal mogelijk een operatie ingaan, zodat ze er ook fitter uit komen. Dit resulteert in een kortere ziekenhuisopname, minder complicaties na de operatie en dus een sneller herstel. Patiënten worden in het St Antonius Ziekenhuis gescreend op onder andere fysieke conditie en voedingsstatus. Het prehabilitatieprogramma begint vervolgens ongeveer een maand voor de operatie. De patiënt gaat dan 4 weken trainen bij een fysio- of oefentherapeut in de eerste lijn om zijn kracht en conditie te verbeteren. Ook krijgt de patiënt hulp bij het verbeteren van het voedingspatroon en indien nodig mentale begeleiding en hulp bij het stoppen met roken en alcohol.

Gegarandeerde kwaliteit
Het is voor het eerst dat drie partijen op deze manier samenwerken. Dit levert gegarandeerde kwaliteit, eenvoudige verwijzing en een basis voor opschaling op. Stichting Fit4Surgery en Chronisch ZorgNet streven naar de landelijke uitrol van prehabilitatie.

Opschaling
De verwachting is dat patiënten die voor een andere aandoening een grote operatieve ingreep moeten ondergaan, net zoveel baat hebben bij prehabilitatie als patiënten met darmkanker. Daarom zetten Chronisch ZorgNet en Stichting Fit4Surgery zich in om prehabilitatie ook voor andere patiëntengroepen beschikbaar te maken.