Chronisch ZorgNet

Simon van der Voort met pensioen na 20 jaar inzet voor het netwerk

20 mei 2020

 

 

 

 

 

 

 

Simon van der Voort, al sinds ver voor de start van ClaudicatioNet een visionair, gaat vandaag met pensioen. Hij was erbij, zowel bij de oprichting van ClaudicatioNet als de gehele ontwikkeling naar Chronisch ZorgNet. Hij heeft ons (jullie!) netwerk altijd gesteund en ons geholpen waar mogelijk. Daarom staan we vandaag even stil bij zijn gedrevenheid, betrokkenheid en de passie voor zijn beroep, ál deze jaren.

Het begon 43 jaar geleden, toen Simon zijn diploma fysiotherapie behaalde. Hij begon met werken als fysiotherapeut en volgde al snel bijscholing op het gebied van cardiovasculaire fysiotherapie. Op het landgoed Zonnestraal richtte hij in de jaren 90 samen met cardiologen een poliklinisch hartrevalidatieprogramma op. Zonnestraal werd een begrip. Naast hartrevalidatie werd ook gestart met long- en oncologierevalidatie én looptherapie bij etalagebenen.

Joep Teijink, initiatiefnemer van ClaudicatioNet, kreeg hier, inmiddels al bijna 20 jaar geleden, voor het eerst hoogte van. “Toen het Netwerk Looptherapie Parkstad (in Limburg) zijn eerste stapjes zette, ik denk rond 2002, was er in Hilversum, op de grens met Loosdrecht, in een voormalige TB-kliniek al een fysiotherapeut bezig met gesuperviseerde looptherapie bij patiënten met etalagebenen. Een man met visie, dat is inmiddels wel duidelijk. In Zonnestraal was het voor mensen met etalagebenen toen al mogelijk om onder leiding van Simon van de Voort te trainen.”

Hij heeft al die jaren niet stilgezeten, en zette zijn expertise in voor de ontwikkeling van de fysiotherapie. Hij is betrokken geweest bij de totstandkoming van KNGF-richtlijnen hartrevalidatie en symptomatisch perifeer arterieel vaatlijden; was bestuurslid van de VHVL; was gastdocent bij de Hogeschool Leiden en geeft nog steeds regelmatig les aan fysiotherapeuten en huisartsen. Ook bij ClaudicatioNet is hij altijd actief betrokken geweest. Hij had een vooruitstrevende visie. Hij wilde de kwaliteit van gesuperviseerde looptraining verder verbeteren door de therapie niet alleen te beperken tot fysieke training, maar ook door een blijvende verandering van een ongezonde leefstijl te bewerkstelligen.

“In de jaren waarin ClaudicatioNet werd opgericht en over geheel Nederland werd verspreid, is Simon altijd onze rots in de soms woelige branding geweest”, zo vertelt Joep. “Inhoudelijk konden wij altijd voor advies bij hem terecht en hij bezocht ook jarenlang trouw de bestuursvergaderingen die wij organiseerden. Altijd ’s avonds met een hapje eten, en daarna weer terug naar het Gooi. Deze tomeloze, onbezoldigde inzet is niet uniek onder fysiotherapeuten. ClaudicatioNet en inmiddels Chronisch ZorgNet moet het daarvan hebben, al zal de professionaliseringsslag die wij thans doormaken wel het een en ander gaan veranderen. Waar we in de toekomst vacatiegelden gaan uitkeren, behoort Simon nog bij de generatie die ‘het deed’ omdat het zijn passie is, omdat hij de fysiotherapie verder wilde brengen.”

Niet voor niets heeft hij in 2012 de allereerste ClaudicatioNet-award gewonnen. Wij willen Simon bedanken voor zijn betrokkenheid bij ons netwerk en alles wat hij al die jaren voor ons en voor de fysiotherapie heeft gedaan. Simon, ontzettend bedankt voor jouw geweldige inzet. Wij wensen je vele jaren in goede gezondheid, geniet van je pensioen.

Team Chronisch ZorgNet

Yvonne, Steffie, Maik, Nienke, Mickey, Ciciel, Joep  

Terug naar overzicht