Chronisch ZorgNet

De effecten van gesuperviseerde looptherapie (GLT) op modificeerbare cardiovasculaire risicofactoren.

07 maart 2019

In het Journal of Vascular Surgery is een systematic review en meta-analyse gepubliceerd over de effecten van gesuperviseerde looptherapie (GLT) op modificeerbare cardiovasculaire risicofactoren.

Dit zijn factoren die het cardiovasculair risico verhogen én goed beïnvloedbaar zijn, zoals bloeddruk, lichaamsgewicht, lipidenprofiel, roken en glucose.

Het is bekend dat fysieke activiteit een belangrijke rol kan spelen bij het positief beïnvloeden van deze factoren, maar het specifieke effect van GLT was nog niet eerder uitgezocht.

De vraag is relevant, omdat cardiovasculair risicomanagement een belangrijk onderdeel is van de behandeling van claudicatio intermittens.

Dit review toont aan dat GLT een significant effect heeft op systolische bloeddruk (afname van 4mmHg) en diastolische bloeddruk (afname van 2mmHg) op korte termijn en op LDL (afname 0.2mmol/L) en totaal cholesterol (afname 0.2mmol/L) op lange termijn.

Een belangrijke kanttekening is dat er relatief weinig gepubliceerd wordt over dit soort uitkomstmaten, waardoor het aantal beschikbare onderzoeken beperkt is. Hopelijk wordt er in de toekomst meer aandacht besteed aan het cardiovasculair risico en aan uitkomsten als cardiovasculaire morbiditeit (bijv. hartinfarct) en mortaliteit. Voor nu is de conclusie dat GLT een effect heeft op bepaalde modificeerbare cardiovasculaire risicofactoren en dat dit effect versterkt kan worden door de combinatie met intensieve leefstijlbegeleiding.

Lees hier het hele artikel.

Terug naar overzicht