Chronisch ZorgNet

Samen fitter de operatie in

02 november 2021

 

De stichting Fit4Surgery en Chronisch ZorgNet slaan de handen ineen om prehabilitatie voor patiënten die in Nederland een operatie moeten ondergaan beschikbaar te maken!

Fit4Surgery is een programma voor patiënten die geopereerd gaan worden. Samen met o.a. de behandelend chirurg, de fysiotherapeut en de diëtist volgt de patiënt een prehabilitatie-programma om zo fit mogelijk te worden voorafgaand aan een operatie. Meedoen aan dit prehabilitatie-programma resulteert in: minder complicaties, een kortere ziekenhuisopname en een sneller herstel.  Het programma bestaat niet alleen uit fysieke training, maar richt zich ook op voeding, stoppen met roken en alcohol, mentale gezondheid, en optimaliseren van kwetsbaarheden zoals diabetes mellitus en anemie.

Ook Nederlandse patiënten kunnen op korte termijn het programma van Fit4Surgery doorlopen bij hen in de buurt. De stichting Fit4Surgery en Chronisch ZorgNet zijn onlangs een exclusieve samenwerking aangegaan om het prehabilitatie-programma Fit4Surgery in heel Nederland beschikbaar te maken.

Op het moment wordt hard gewerkt aan een scholing voor therapeuten. Januari 2022 zal deze scholing gereed zijn en kunnen therapeuten zich specialiseren in Fit4Surgery. Dan is het belangrijk dat deze gespecialiseerde therapeuten gevonden kunnen worden door patiënten en verwijzers. De zorgzoeker van Chronisch ZorgNet (DigiH) gaat hiervoor zorgen. Patiënten en verwijzers kunnen in Fit4Surgery gespecialiseerde therapeuten eenvoudig op postcode vinden. Zo wordt deze voorbereiding op een operatie beter toegankelijk gemaakt.

Dit was niet de enige reden voor de stichting Fit4Surgery om een samenwerking met Chronisch ZorgNet aan te gaan. Het kwaliteitssysteem, waarvoor Chronisch ZorgNet samenwerkt met het KNGF, garandeert dat de kwaliteit van de behandeling hoog blijft en dat therapeuten aantoonbaar op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen. Daarnaast verzamelen de therapeuten behandeldata om op wetenschappelijke basis de behandeling te kunnen verbeteren.

Fit4Surgery en Chronisch ZorgNet gaan er samen voor zorgen dat prehabilitatie dicht bij de patiënt aangeboden kan worden. Hiermee wordt prehabilitatie laagdrempelig en duurzaam beschikbaar gemaakt. Een mooi vooruitzicht wat al in 2022 werkelijkheid zal worden. Dus voor al die verwijzers die staan te popelen om door te verwijzen voor prehabilitatie en voor alle therapeuten die prehabilitatie aan willen bieden; nog heel even geduld. Wij houden je op de hoogte en maken via de websites van Fit4Surgery en Chronisch ZorgNet en via onze social media bekend wanneer de inschrijving voor de scholing Fit4Surgery start.

Terug naar overzicht