Chronisch ZorgNet

Regio Ede structureert verwijzingen, een mooie opstap voor de digitale zorgverwijzer

17 december 2014

Aukje Goverde (kartrekker regio Gelderse Vallei/Ede): "Voorafgaand aan de themabijeenkomst Stoppen met Roken hadden we een samenkomst met 2 van de 3 vaatchirurgen en 18 fysiotherapeuten uit de regio. Daaruit kwam naar voren dat nog steeds weinig patiënten werden gezien door de fysiotherapeuten, terwijl de vaatchirurgen aangaven toch vaak te verwijzen. Hierop hebben we besloten om dit beter te gaan organiseren. Gesterkt door wat tijdens het jaarcongres van 2014 werd gezegd over het plan om patiënten webbased digitaal te gaan verwijzen zijn we hiermee aan de slag gegaan."

 

"Samen met fysiotherapeuten Wietske van der Molen en Vincent Böhm en vaatchirurg Kees van der Waal (Ziekenhuis Gelderse Vallei) hebben we een plan uitgezet om het proces van verwijzen naar de ClaudicatioNet fysiotherapeut beter te laten verlopen. Omdat het digitale verwijssysteem nog niet voorhanden is, hebben we besloten om iets vergelijkbaars neer te zetten, maar dan via de fax. We hebben een aanmeldformulier gemaakt, wat door de poli-assistent van de vaatchirurg wordt ingevuld. Dit formulier met daarop de gegevens van de patiënt wordt gefaxt naar fysiotherapeutisch centrum Knieriem en van Bergen. Vanuit deze praktijk wordt de voor de patiënt dichtstbijzijnde fysiotherapeut gezocht. Hier wordt het formulier naartoe gemaild. De patiënt kan zelf ook een voorkeur aangeven voor een fysiotherapeut. Dit alles gebeurt binnen 1 tot 2 werkdagen. Vervolgens neemt de fysiotherapeut die het aanmeldformulier heeft ontvangen contact op met de patiënt voor een afspraak. De patiënt heeft in het ziekenhuis wel zelf de officiële verwijzing meegekregen. Dit doen we nu zo vanaf mei 2014. Na wat opstartproblemen doen nu de 3 vaatchirurgen, de poli-assistenten en claudicatiotherapeuten in de regio mee. We hebben dit telkens met onze collega's gecommuniceerd via de mail. En tijdens de laatste evaluatie op 6 november zijn de reacties positief:

 

  • De laatste 3 maanden zijn 65 patiënten op deze manier verwezen.

  • De vaatchirurgen zijn tevreden, zij kunnen aantonen dat ze daadwerkelijk patiënten verwijzen.

  • De therapeuten zijn tevreden, ze krijgen over het algemeen veel meer verwijzingen.

  • Patiënten zijn tevreden omdat ze merken dat wordt samengewerkt.

  • Er lijkt zo minder uitval te zijn van verwezen patiënten die nooit starten met een daadwerkelijke behandeling.

 

Team ClaudicatioNet: "Een mooi initiatief met tevreden verwijzers, therapeuten en patiënten, perfect dus!" De pilotfase van de digitale zorgverwijzer van ClaudicatioNet in de regio Eindhoven is inmiddels afgerond. Het systeem wordt nu stap voor stap landelijk uitgerold. "Ede heeft een fantastich initiatief neergezet. We helpen hen dan ook graag als een van de eersten met het opstarten van de webbased zorgverwijzer. "

Aukje: "We zijn benieuwd naar de webbased zorgverwijzer. Ik verwacht zeker dat het gaat werken en het zal nog wat makkelijker gaan zonder fax en tussenpersoon."

 

Terug naar overzicht