Preventiepil voor hart- en vaatziekten werkt, toch is Hartstichting tegen gebruik
30 augustus 2019
Onlangs verscheen een artikel over onderzoek naar de zogeheten polypil. Vijftien jaar onderzoek deze heeft aangetoond dat deze pil werkt. De polypil bevat een combinatie van aspirine en bloeddruk- en cholesterolverlagers. Deze kan preventief worden geslikt om de kans op hart- en vaatziekten te verkleinen.
Aan het onderzoek deden bijna 7.000 mensen mee. De helft van deze mensen slikte elke dag de polypil, en de andere helft kreeg alleen voorlichting over hoe je hart- en vaatziekten kunt voorkomen en stond onder toezicht van een arts. Uit de resultaten bleek dat de groep die de polypil slikte ongeveer 30-50% minder kans had op hart- en vaatziekten. Deze resultaten zijn zeer indrukwekkend en solide, aldus een van de onderzoekers. Volgens de onderzoekers kan de polypil een zeer effectieve manier zijn om hart- en vaatziekten preventief te bestrijden in bijvoorbeeld lage- en middeninkomenslanden.
Ook de Hartstichting is onder de indruk van de resultaten van het onderzoek, maar ziet het niet zitten om deze pil aan mensen in Nederland te gaan geven. De studie laat ziet dat de pil weliswaar goed werkt, maar het heeft ook bijwerkingen. Dus de vlieger ‘baat het niet, dan schaadt het niet’ gaat in dit geval niet op. Daarnaast denkt de Hartstichting dat mensen hun leefstijl niet gaan aanpassen als ze de polypil gaan slikken. "Mensen kunnen gaan denken: waarom zou ik afvallen of bewegen als ik toch al word beschermd? Juist een gezonde leefstijl is de hoeksteen van de behandeling", aldus David Smeekes, arts bij de Hartstichting.