Chronisch ZorgNet

Platform voor patiënten met langdurige klachten na corona

16 april 2021

Mensen met langdurige klachten na corona – ook wel Long Covid genoemd – kunnen vanaf vandaag terecht bij het vernieuwde patiëntenplatform coronaplein.nu. Deze vernieuwde site is een doorontwikkeling van coronalongplein.nl, waar mensen met Long Covid sinds mei vorig jaar terecht kunnen voor informatie, advies en lotgenotencontact. Dit digitale platform, een initiatief van Longfonds in samenwerking met de Long Alliantie Nederland (LAN), is in mei 2020 met hulp van zorgverzekeraar Zilveren Kruis live gegaan. Inmiddels hebben al meer dan 1 miljoen unieke bezoekers gebruikt gemaakt van het platform. Het vernieuwde coronaplein.nu moet ervoor zorgen dat een nóg grotere groep coronapatiënten eerder en gerichter zijn weg vindt naar de juiste zorg.

Persoonsgerichte ondersteuning

De informatie op coronaplein.nu is verbeterd en verbreed naar andere veel voorkomende aandoeningen na corona. Corona is een systeemziekte die effect heeft op meerdere organen. Patiënten hebben vaak niet alleen longklachten, maar ook diverse andere klachten. Daarom wordt er samengewerkt met verschillende patiëntenverenigingen en gezondheidsfondsen, waaronder de Hersenstichting, Harteraad en reuksmaakstoornis.nl.

Nieuwe ontwikkeling: chatten met zorgverleners

Om mensen met langdurige klachten na corona meer ondersteuning te bieden in hun persoonlijke situatie introduceert coronaplein.nu een chatfunctie. Bezoekers van het plein kunnen daar dagelijks live hun vragen stellen aan ervaren verpleegkundigen. Zij beantwoorden deze vragen en helpen mensen met coronaklachten hun weg te vinden naar de juiste zorg en behandeling.

Naast het toevoegen van de chatfunctie, zijn er artikelen toegevoegd over het effect van corona op verschillende lichaamsfuncties. Daarnaast wordt op coronaplein.nu de informatie interactiever aangeboden in de vorm van bijvoorbeeld webinars en video’s met zorgprofessionals. Het eerste webinar over herstel na corona werd door zo’n 2500 deelnemers live bekeken. Bijna 15.000 mensen keken inmiddels het webinar terug.

Ziektelastmeter

Coronaplein.nu blijft toegang geven tot de ‘Ziektelastmeter Na Corona’, een instrument waarmee mensen hun klachten bijhouden en zo hun eigen gezondheid kunnen monitoren. Zij kunnen dit hulpmiddel ook gebruiken in gesprek met hun zorgverlener en mede dankzij de ziektelastmeter gerichter geholpen worden.

Op weg naar de juiste zorg en behandeling

Het vernieuwde coronaplein.nu blijft dus mensen met langdurige coronaklachten brede informatie en persoonsgerichte ondersteuning bieden die aansluit bij de behoefte. Bovendien helpt het platform hen op weg naar de juiste zorg en behandeling. En dat is nodig, want er zijn nog tienduizenden mensen die dagelijks leven met de gevolgen van het doormaken van corona.

Terug naar overzicht