Chronisch ZorgNet

Patiënt aan het woord: nadenken over roken

30 augustus 2018

Recent benaderde Chris-Jan van der Boom ons. Hij is kunstenaar en tevens ex-roker en heeft etalagebenen. Hij gebruikt zijn kunst om het stoppen met roken onder de aandacht te brengen en graag bieden we hem daarom dit platform aan om zijn verhaal en zijn werk te delen.

 

Nadenken over roken

 

Dit schilderij wat betreft nadenken over roken is door mij geschilderd en ontworpen, om u te laten nadenken over roken. Vooral om bewust te zijn van het roken en er niet aan te beginnen, of te stoppen. Dit schilderij is door mij ook bedacht en geschilderd gekoppeld aan de rookvrije tijd waarin we leven. Uiteraard daarbij om u met dit schilderij te ondersteunen en te bemoedigen. Voor mij als kunstenaar en ontwerper van dit schilderij, heeft nadenken en vooral dit bewust worden, mij radicaal doen stoppen na 47 jaar met 50 sigaretten roken per dag. Dat het niet eenvoudig was kunt u zich vast voorstellen, maar de keuze en de wil om weer gezond te zijn was veel sterker. Vele gevolgen door langdurig roken zijn mogelijk; zoals longkanker en chronische obstructieve long ziekte (copd). Maar zeker ook vaatvernauwing in zogenaamde etalagebenen (claudicatio intermittens), waardoor lopen moeilijk wordt door zuurstofgebrek in de benen. En uiteraard geeft de rook schade aan familie en kinderen.

 

 

Dit schilderij is als T-shirt heel positief gedragen- en ontvangen in een campagne met de naam "Roken Is Geen Kunst" eind 2016, door 7-gespecialiseerde verpleegkundigen van een thuiszorgorganisatie in Zuidwest Nederland. De 7- verpleegkundigen waren in contact- en gesprek met cliënten over nadenken, bewustwording en oplossingen over roken.

 

 

© Chris-Jan van der Boom – Innovatief Beeldend en Schrijvende Kunstenaar – Nederland – 2008/2018

 

Als je in contact wilt komen met Chris-Jan dan mag je contact opnemen met ClaudicatioNet voor zijn gegevens.

Terug naar overzicht