Chronisch ZorgNet

De ‘pandemie’ van de lichamelijke inactiviteit

23 juni 2020

Lang voor corona was er al een pandemie, die van de ‘lichamelijke inactiviteit’, zo stelt neurowetenschapper Erik Scherder in Skipr. Lichamelijke inactiviteit leidt tot ziektes zoals diabetes type 2, obesitas en hart- en vaatziekten. Deze ziektes blijken gezamenlijk de vierde doodsoorzaak wereldwijd. Het kost jaarlijks zo’n 5,3 miljoen (!) mensen het leven. Ter vergelijking: aan roken overlijden 5,1 miljoen mensen per jaar. Er wordt niet voor niets gezegd ‘zitten is het nieuwe roken’.

Dat voldoende beweging belangrijk is, is inmiddels al lang bekend. Toch is er de laatste jaren weinig veranderd. De coronacrisis heeft de wereld wel wakker geschud, zo lijkt. Het wordt nu extra duidelijk hoe belangrijk voldoende lichamelijke activiteit is; mensen met bijvoorbeeld diabetes type 2, hart- en vaatziekten of obesitas, zijn ook (extra) kwetsbaar voor COVID-19. Ze lopen veel meer risico.

Onderzoekers stellen dat lichamelijke activiteit nu écht prioriteit moet krijgen voor de volksgezondheid. Bewegen zorgt voor een sterker afweersysteem. Dat is voor iedereen van belang in de strijd tegen COVID-19 (en andere virussen). Juist ook vanuit preventief oogpunt.

Lees het hele artikel op Skipr.

Terug naar overzicht