Chronisch ZorgNet

Opvang coronapatiënten in de eerste lijn

14 april 2020

Het coronavirus is een enorme aanslag op onze samenleving, in het bijzonder de door corona getroffen patiënten. Een deel van de patiënten blijkt na het doormaken van de infectie ingeleverd te hebben aan fysieke capaciteit, spierkracht en voedingsstatus. Ook is regelmatig sprake van verwerkingsproblematiek, met name bij post-IC patiënten. Tot vandaag ontbrak het aan adequate, eenvoudig vindbare, goede kwaliteit opvang in de eerste lijn.

Chronisch ZorgNet kenmerkt zich door kwaliteit van geboden zorg, beschikt over doeltreffende ICT-infrastructuur met zowel een Zorgzoeker als Digitale Zorgverwijzer en heeft implementatiekracht. In de afgelopen weken hebben wij ons ingezet om samen met longfysiotherapeuten, diëtisten, ergotherapeuten, psychologen en huisartsen, gebaseerd op de beschikbare kennis over deze patiëntencategorie, een e-learning te ontwikkelen over de revalidatie van coronapatiënten. We stellen ons netwerk beschikbaar voor de revalidatie van coronapatiënten. Zo creëren we samen een eerstelijns opvangnet.

De rol van Chronisch ZorgNet therapeuten

Inmiddels hebben in 48 uur tijd meer dan 516 longfysiotherapeuten vanuit heel Nederland zich aangemeld voor de e-learning. En nog steeds komen hier nieuwe therapeuten bij. Alle deelnemers hebben in het verleden een basisscholing longaandoeningen succesvol afgerond en hebben daarnaast belangrijke praktijkervaring in de begeleiding van patiënten met een longaandoening (zoals COPD, longfibrose). Deze expertise vormt een sterke basis om coronapatiënten te kunnen begeleiden in hun revalidatietraject en wordt aangevuld met de kennis uit de e-learning module. Deze module is tot stand gekomen in samenwerking met inhoudsdeskundigen vanuit diverse beroepen en gebaseerd op kennis die is opgedaan bij de behandeling van vergelijkbare patiëntcategorieën (bijv. post-intensive care syndroom).

De e-learning wordt tegen licentie-kostprijs (25 euro excl. btw) aangeboden aan longfysiotherapeuten. Ook aan alle longfysiotherapeuten in Nederland die niet zijn aangesloten bij Chronisch ZorgNet. Vanzelfsprekend moeten ook zij in het verleden een door Chronisch ZorgNet goedgekeurde basisscholing longaandoeningen hebben gevolgd. Deelnemende therapeuten dienen, naast het volgen van de e-learning, ook periodieke webinars volgen om op de hoogte te blijven van de recente ontwikkelingen, inzichten en ervaringen vanuit het veld.

Ten slotte, de kracht van de Chronisch ZorgNet coronatherapeut bestaat uit het verplicht opzetten van kleine netwerkjes. Deze bestaan uit een diëtist, ergotherapeut en de huisarts. Deze laatste wordt vanzelfsprekend bij iedere verwezen patiënt nauw betrokken en op de hoogte gehouden. Alles in de woonomgeving van de patiënt, zodat de zorg makkelijk toegankelijk is. Klik op onderstaande figuur om een informatiefilmpje over de Chronisch ZorgNet coronatherapeut te zien.

Vind een coronatherapeut via de Zorgzoeker

De gespecialiseerde therapeuten, die de e-learning module hebben doorlopen en goedgekeurde basisscholing longaandoeningen hebben gevolgd, zijn vanaf donderdag 14 april 2020 vindbaar via de Chronisch ZorgNet Zorgzoeker en herkenbaar door het ‘corona’-logo in hun portfolio (zie afbeelding hieronder). Door het certificaat aan te klikken in de Zorgzoeker zie je direct alle coronatherapeuten in Nederland. De dichtstbijzijnde therapeut is vindbaar door de postcode van de patiënt toe te voegen. De niet-Chronisch ZorgNet deelnemers die wij dit platform (gedurende de crisis en uitloop) gratis aanbieden zijn uitsluitend vindbaar voor de indicatie coronarevalidatie.

Houd onze website, LinkedIn en Facebook in de gaten voor de laatste updates.

         Corona-logo

 

Terug naar overzicht