Chronisch ZorgNet

Nederlanders bewegen meest van alle Europeanen

16 augustus 2018

Nederlanders bewegen twee keer zoveel als de gemiddelde Europeaan en dat doen ze voor hun plezier. In geen enkel land van de Europese Unie wordt zoveel bewogen als in Nederland, meldt Trouw. Van de Nederlanders doet 80 procent wekelijks aan zaken als fietsen, wandelen, tuinieren of zwemmen, tegenover 44 procent gemiddeld in de EU.
Dat blijkt uit het rapport 'Eurobarometer - sport en fysieke activiteit' van de Europese Commissie. Daarvoor werd in 2017 bij ruim 28.000 Europeanen (onder wie 1040 Nederlanders) van 15 jaar en ouder in kaart gebracht hoe vaak ze bewegen.

Een verklaring voor de hoge beweegdrang van Nederlanders is de goede infrastructuur, zegt Eco de Geus, hoogleraar psychofysiologie en individuele verschillen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en voorzitter van de commissie beweegrichtlijnen. De grote hoeveelheid fiets- en voetpaden in Nederland maakt het makkelijk erop uit te trekken of naar het werk te fietsen.

Ook het verenigingsleven in Nederland is volgens De Geus een verklaring voor het gezonde gedrag. Nergens in Europa zijn zoveel mensen lid van een sportvereniging als in Nederland (27 procent tegenover 12 procent gemiddeld in Europa). (ANP)

De hoeveelheid voetpaden in Nederland en de hoge beweegdrang van Nederlanders kan positief bijdragen om wandelgroepjes in jouw omgeving op te zetten!

Voor meer info lees hier het complete artikel.

Terug naar overzicht