Chronisch ZorgNet

Minder rokers bij hogere prijs sigaretten en strengere wet

10 juni 2016

Volgens onderzoekers van het RIVM, de Universiteit van Maastricht en het Trimbos-instituut kan het percentage Nederlanders dat rook drastisch worden verlaagd. Het onderzoek, uitgevoerd in opdracht van KWF Kankerbestrijding, bekeek verschillende antirookmaatregelen en wat dat zou betekeken voor het aantal rokers en de kosten voor de samenleving.

 

Supermarkten moeten er nu al voor zorgen dat sigaretten en shag uit het zicht van de consument bewaard worden, ook al is dat vaak puur om de verschrikkelijke plaatjes op de verpakkingen niet te laten zien.

De overheid zou de prijs van sigaretten jaarlijks kunnen verhogen met 5 of 10 procent. Hoe meer mensen stoppen met roken, des te meer besparing levert dit op voor de samenleving door minder zorgkosten. Daarnaast gaat de arbeidsproductiviteit omhoog.

 

Berekeningen geven aan dat als sigaretten elk jaar 5 procent duurder worden, in 2050 nog zo'n 15 procent van de bevolking rookt. Indien ze elk jaar 10 procent duurder worden, is dat 12,7 procent.

 

Wanneer ook nog meer aandacht besteed wordt aan het aantal plekken waar men mag roken, meer hulp bij het stokken met roken, antirookcampagnes en een uitgebreider verbod op tabaksreclame, kan dit percentage zelfs nog tot 7,7 of 5,6 procent dalen.

 

Uiteindelijk zou het de maatschappij tussen de 50 en 100 miljard opleveren.

 

 

Bron: www.rtlnieuws.nl, 9 juni 2016.

Terug naar overzicht