Chronisch ZorgNet

Meer bewegen heeft een groter effect dan afvallen bij ouderen met hart- en vaatziekten

06 maart 2017

Ouderen met overgewicht hebben meer baat bij een actieve leefstijl dan een gezond gewicht om het risico op hart- en vaatziekten te verkleinen.

 

Dit kan geconcludeerd worden op basis van het bevolkingsonderzoek ERGO uitgevoerd door onderzoekers van het Erasmus MC.  Niet alleen ouderen met overgewicht, maar ook ouderen met een gezond gewicht kunnen het risico op hart- en vaatziekten verkleinen door dagelijks te bewegen. Intensief bewegen is nog niet eens nodig; fietsen, wandelen of tuinieren is al voldoende.

 

Vijftien jaar lang volgden onderzoekers meer dan vijfduizend ouderen van gemiddeld zeventig jaar oud, waarbij er gekeken werd naar hun gewicht, leefstijl, voeding en eventuele erfelijke hart- en vaatziekten.

 

Het is inmiddels bekend dat overgewicht en obesitas het risico op hart- en vaatziekten vergroten. Afvallen is dan ook het standaard advies. Bij 65-plussers blijkt echter dat bewegen belangrijker is dan het hebben van een gezond gewicht indien gekeken wordt naar het risico op hart- en vaatziekten. Indien ouderen met overgewicht ongeveer 4 uur per dag bewegen, zal het risico op een hartaanval of beroerte significant verminderen.  

 

Klik hier om het volledige artikel te lezen.

Terug naar overzicht