Chronisch ZorgNet

Medisch specialisten brengen de enorme gevolgen van tabaksschade in beeld

08 april 2019

Op 27 maart jl. organiseerden longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker, in samenwerking met de VvAA en KNMT, een bijeenkomst over tabaksschade. Maar liefst negentien artsen, met allen een andere medische specialisatie, vertelden over de gevolgen van roken binnen hun aandachtsgebied. Bij 85% van de longkankerpatiënten is roken de oorzaak van hun ziekte. Vincent Bloothoofd, een patiënt met longkanker, vertelde over de impact die longkanker (als gevolg van roken) op hem heeft. Hij heeft maar liefst 24 chemokuren ondergaan, radiotherapie gehad en een 2 dagen-durende operatie moeten ondergaan omdat ook zijn wervelkolom aangetast was. Elke dag wordt Vincent geconfronteerd met de beperkingen die veroorzaakt zijn door roken.

Daarnaast werd uit de verhalen van de specialisten duidelijk dat roken voor nog veel meer leed zorgt. Hieronder een aantal schrikbarende feiten:

Verslavingsarts Robert van de Graaf vertelde dat 825.000 kinderen in Nederland opgroeien in een rokend gezin. Een kinderarts gaf aan dat rokende vrouwen 30% meer kans hebben op een miskraam en dat er per jaar 60 baby’s overlijden als gevolg van roken tijdens de zwangerschap.

Neuroloog Rien Vermeulen legde uit dat hersenen door roken sneller verouderen en dat de hersenschors in volume afneemt. Bovendien heb je 6x meer kans op een herseninfarct.

De kans op blaaskanker is 3,5 keer hoger. En afhankelijk van hoeveel je rookt, heb je 21-57% meer kans op diabetes. Cardioloog Angela Maas noemde roken de meest destructieve risicofactor in haar vakgebied.

Diana Monissen, voormalig Directeur Generaal van het ministerie van Volksgezondheid en momenteel bestuurder van het Prinses Maxima centrum voor kinderoncologie, wijdde uit over de enorme economische gevolgen van roken voor de maatschappij. De huidige accijns op sigaretten kan niet compenseren voor deze gevolgen.

 

Alle aanwezige specialisten maken zich hard om roken de maatschappij uit te krijgen. Zo gaan artsen meer aandacht besteden aan het inventariseren of een patiënt rookt en hem daarna door te verwijzen naar een gespecialiseerd zorgverlener op het gebied van rookstopbegeleiding. Kijkend naar de chronische aandoeningen die gerelateerd zijn aan roken (bijv. hart- en vaatziekten en COPD) kan geconcludeerd worden dat er op het gebied van rookstopbegeleiding een belangrijke rol is weggelegd voor Chronisch ZorgNet therapeuten.

Terug naar overzicht