Chronisch ZorgNet

Lopen vaak beter dan dotteren bij 'etalagebenen'

21 december 2015

Vanmorgen is een ware wervelwind aan media-aandacht rondom etalagebenen ontstaan. Aanleiding hiervoor is het onderzoek van Lindy Gommans, waarop zij morgen promoveert aan de Maastricht University.

 

In Nederland lijden ongeveer 800.000 mensen aan perifeer arterieel vaatlijden, ongeveer 350.000 mensen hebben last van etalagebenen, elk jaar komen hier rond de 25.000 nieuwe patiënten bij.

 

Gesuperviseerde LoopTherapie (GLT) is de eerste keus behandeling voor patiënten met etalagebenen en wordt in (inter)nationale richtlijnen van zowel de eerste als tweede lijn geadviseerd. Op dit moment wordt een minderheid van de patiënten met etalagebenen verwezen voor GLT, zo bleek uit een analyse van zorgverzekeraar CZ. Deze analyse liet ook zien dat wanneer 80% van de patiënten met etalagebenen wordt verwezen voor GLT en deze GLT wordt vergoed vanuit het basispakket, een kostenbesparing van 33 miljoen euro gerealiseerd kan worden.

 

Lindy schrijft zelf over de GLT: "Gesuperviseerde looptraining is een veilige en de meest kosteneffectieve behandeling voor patiënten met claudicatio intermittens (etalagebenen). Idealiter richt gesuperviseerde looptherapie zich naast het vergroten van de loopafstand, balans en spierkracht op (ongezonde) leefstijlfactoren. Stimuleren van fysieke dagelijkse activiteit, stoppen met roken en een verantwoord eetpatroon worden zo onderdeel van de algemene 'claudicatiobehandeling'. Dergelijke aanpak moet zorgen voor een meer duurzame behandeling van deze patiëntengroep."

 

 

Ook benieuwd naar alle media-aandacht? Zie onderstaande links voor de volledige artikelen.

 

NOS-journaal:

http://nos.nl/artikel/2076525-etalagebenen-te-snel-gedotterd.html

 

RTL-nieuws:

http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/lopen-vaak-beter-dan-dotteren-bij-etalagebenen

 

Trouw:

http://www.trouw.nl/tr/nl/4516/Gezondheid/article/detail/4211558/2015/12/21/Zere-benen-te-snel-gedotterd.dhtml

 

NRC:

http://www.nrc.nl/nieuws/2015/12/21/looptherapie-net-zo-effectief-tegen-etalagebenen-als-dotteren

 

Nu.nl:

http://www.nu.nl/gezondheid/4186433/zere-benen-worden-snel-gedotterd.html

Terug naar overzicht