Chronisch ZorgNet

LoopPad studie: kwaliteit van lopen lijkt structureel veranderd

17 juni 2015

Lindy Gommans - arts-onderzoeker ClaudicatioNet

 

LoopPad studie - onderzoek naar het looppatroon bij patiënten met claudicatio intermittens

Het gebruik van de Lode Valiant loopband en het Microgate Optogait systeem

 

Een beperkte loopafstand is veelal het belangrijkste probleem van patiënten met CI, maar ook de kwaliteit van het lopen lijkt structureel te zijn veranderd. Uit onderzoek blijkt dat patiënten langzamer lopen en tijdens het lopen ook langer op twee benen blijven staan. Het onderzoek dat tot op heden werd verricht, is gebaseerd op een aantal passen en daardoor van gelimiteerde nauwkeurigheid. Het doel van de LoopPad studie was het looppatroon op basis van een langdurige registratie in kaart te brengen.

 

In dit onderzoek werd gebruik gemaakt van de Lode Valiant loopband en het Microgate Optogait systeem. De loopband is stevig, gebruiksvriendelijk en uitermate geschikt voor het gebruik van de Optogait vanwege de lage zijpanelen. Het mobiele Optogait systeem voor gangbeeldanalyse is compact, eenvoudig in gebruik en vanwege de real time weergave ook te gebruiken voor directe feedback aan de patiënt.

 

Van 28 patiënten met CI werd het looppatroon geregistreerd. Hetzelfde gebeurde bij 28 gezonde, voor leeftijd en geslacht gematchte, controles. Alle deelnemers liepen gedurende één minuut op de loopband met continue registratie van het looppatroon. Analyse van de resultaten leerde dat patiënten met CI anders lopen dan gezonde personen, al voordat de pijn optreedt. Met name in de voetafwikkeling werden grote verschillen gevonden. De afzet is verminderd en claudicanten blijken langer in de midstandsfase te staan dan de controlepersonen. Deze resultaten zijn aangeboden ter publicatie bij een internationaal vaatchirurgisch tijdschrift.

 

Alhoewel dit onderzoek niet heeft aangetoond dat verbetering van het looppatroon mogelijk is en dat dit ook werkelijk tot een verbetering (vermindering) van de klachten door CI leidt, is het logisch te veronderstellen dat het herstellen van het looppatroon bij deze patiënten zinvol is. Monitoring door middel van het Optogait systeem kan hier goed bij ondersteunen.

 

Lindy Gommans tijdens het voorbereiden van een meting.

De op de foto afgebeelde loopband is geen Lode Valiant loopband.

Terug naar overzicht