Chronisch ZorgNet

Lidl gaat rookvrij: eerste grote supermarktketen in Nederland die stopt met de verkoop van sigaretten.

31 mei 2018

Lidl liet afgelopen woensdag in een persbericht weten dat zij uiterlijk in 2022 de sigaretten in alle filialen van de supermarktketen uit het schap zijn verdwenen. De verkoop zal komende jaren gefaseerd afgebouwd worden. De verkoop van sigaretten is niet langer rendabel en Nederland beweegt zich in de richting van een rookvrije samenleving.
De supermarktketen heeft in een verklaring laten weten dat zij 'de afgelopen jaren diverse maatregelen heeft genomen om de verkoop van sigaretten te ontmoedigen'. Zo verdwenen vorig jaar de pakjes sigaretten uit het zicht van de klant. Met deze maatregel liep de Lidl vooruit op een wettelijk 'uitstalverbod' voor rookwaren dat voor supermarkten geldt in 2020, en voor andere verkooppunten uitgezonderd tabaksspeciaalzaken twee jaar later.
''Dit is een grote stap, die landelijk en internationaal een grote impact zal hebben'', zegt een woordvoerder van Verslavingskunde Nederland. "Lidl zit in dertig landen en Lidl Nederland is internationaal de eerste die de verkoop van sigaretten staakt.''
Zowel Kruidvat als Trekpleister maakten in januari van dit jaar bekend te stoppen met de verkoop van sigaretten. Ook bij de filialen van Trekpleister en Kruidvat wordt de verkoop gefaseerd afgebouwd. Het zal naar verwachting meer dan anderhalf jaar duren voordat de verkoop van sigaretten hier gestopt is. KLM stopt op 1 juli van dit jaar met de verkoop van tabakswaar aan boord van zijn vliegtuigen. Transavia is daar vorige maand al mee gestopt.
Meer lezen?: 

Lees hier meer op nu.nl

Lees hier meer op de volkskrant.nl

 

 

Terug naar overzicht