Chronisch ZorgNet

Laatste avond van het digitale Chronisch ZorgNet Congres!

08 oktober 2020

Gisteravond was het alweer de laatste dag van het digitale Chronisch ZorgNet congres. De avond was weer gevuld met drie parallelsessies. Deze laatste avond werd gehost door Maik Sliepen.

De eerste sprekers waren Walter van Litsenburg (verpleegkundig specialist COPD en astma) en Robert Saarloos (fysiotherapeut). Deze twee mannen waren vrijdag ook al te zien in eenzelfde parallelsessie. Net als vrijdag, behandelden ze gisteren casuïstiek met betrekking tot patiënten die naast PAV ook COPD hebben. Met polls wisten zij de sessie weer erg interactief te maken. Aan de hand van verschillende casussen werden handvaten besproken, die jou als fysiotherapeut kunnen helpen om de training voor patiënten met PAV en COPD vorm te geven.

De tweede spreker was Naomi van Westen-Lagerweij. Zij is onderzoeker in opleiding bij het Trimbos-instituut. Haar presentatie ging over het nut en de noodzaak van stoppen met roken. Zo werd onder andere besproken dat het altijd effectief is om te stoppen met roken, ongeacht de leeftijd van de patiënt. In Nederland zijn allerlei initiatieven en hulpmiddelen beschikbaar om mensen te helpen bij het stoppen met roken. Zorgprofessionals, dus ook fysiotherapeuten, hebben een belangrijke rol bij het stoppen met roken. Naomi heeft in haar presentatie dan ook aangegeven hoe de stoppen-met-roken-begeleiding kan plaatsvinden en wat fysiotherapeuten hierin kunnen betekenen. Wil jij ook een gekwalificeerd begeleider in rookstop worden? Kijk dan eens naar de cursus RookstopCoaching ontwikkeld door Chronisch ZorgNet i.s.m. het Trimbos Instituut.

Dianne Schutmaat en Martijn Mensink van Mindful Run waren de laatste sprekers van de avond, en dus ook van de digitale congresweek. Tijdens het fysieke congres zouden zij eigenlijk de deelnemers van hun sessie mee naar buiten nemen, maar door de digitale opzet van dit congres was dat uiteraard niet mogelijk. Ondanks deze “beperking” werd de sessie toch zo ingevuld dat de kijkers zelf aan de slag konden met oefeningen. Praktische oefeningen o.b.v. mindfulness werden uitgelegd om patiënten enthousiast te krijgen om te gaan bewegen in hun dagelijkse leven. Ondanks dat de sessie digitaal werd gegeven, was het dus toch praktisch vormgegeven. Heb je meer interesse gekregen? Mindful Run heeft een praktische 2-daagse cursus ontwikkeld speciaal voor fysiotherapeuten.

Maik heeft de digitale Chronisch ZorgNet congresweek afgesloten met een dank naar alle sprekers en de kijkende fysiotherapeuten. Zien we jou weer terug op ons volgende congres? Houd onze website, Facebook en LinkedIn in de gaten om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws omtrent het congres 2021.

Terug naar overzicht