Chronisch ZorgNet

16 oktober 2023 13:16

Kwaliteit wordt beloond!

Deelname aan Chronisch ZorgNet heeft ook financieel resultaat

Therapeuten die deelnemen aan Chronisch ZorgNet onderscheiden zich door de kwaliteit die ze leveren. En dat levert hen een grotere omzet op. Omdat ze meer patiënten met een chronische aandoening zien, en omdat ze een hoger tarief krijgen voor sommige patiënten die passen bij hun specialisatie. Hieronder lees je hoe dit zit, en wat Chronisch ZorgNet hiervoor doet.

Meer patiënten dankzij vergoeding vanuit basisverzekering
Fysiotherapie wordt maar voor een aantal aandoeningen vergoed vanuit de basisverzekering. Hierdoor gaan sommige patiënten niet naar de fysiotherapeut, terwijl ze er wel baat bij zouden hebben. Chronisch ZorgNet werkt er hard aan om de vijf aandoeningen waarin de deelnemers gespecialiseerd zijn, opgenomen te krijgen in de basisverzekering.

Waar kun je dan aan denken? Chronisch ZorgNet is in overleg met het Zorginstituut over wat er nodig is om de behandeling toe te voegen aan de basisverzekering. Dat is bijvoorbeeld bewijs dat de behandelingen kwalitatief hoogwaardig en kosteneffectief zijn. Dit bewijs kan Chronisch ZorgNet leveren dankzij studies die ze uitvoert. Voor PAV is dit al gelukt.

Meer patiënten dankzij selectieve inkoop
De grote Nederlandse verzekeraars Zilveren Kruis, Menzis en CZ hebben deelnemers aan Chronisch ZorgNet opgenomen bij de selectieve inkoop voor behandeling van PAV en COPD. Voor zorgverleners betekent dit een hogere verwijsstroom. Om opgenomen te worden bij selectieve inkoop, moeten zorgverleners aan bepaalde voorwaarden voldoen. Natuurlijk kwaliteit en effectiviteit, maar ook landelijke dekking. Precies dat biedt Chronisch ZorgNet: een lándelijk dekkend kwaliteitsnetwerk.

Meer omzet dankzij hogere vergoeding
Het is de taak van zorgverzekeraars om de zorg in Nederland toegankelijk en betaalbaar te houden. Logisch dus dat verzekeraars kijken naar kwaliteit, en meer specifiek naar onderwerpen als het versterken van gezondheidsvaardigheden, interdisciplinaire en regionale samenwerking, en transparantie over behandelresultaten en innovatie.

Met al die onderwerpen loopt Chronisch ZorgNet voorop. En dat wordt beloond. Zo krijgen fysiotherapeuten die zijn aangesloten bij Chronisch ZorgNet een hoger tarief voor de behandeling van mensen met COPD, PAV of Post-COVID van verzekeraar CZ.