Chronisch ZorgNet

Joep Teijink ontvangt gouden legpenning

Gisteren kreeg prof. dr. Joep Teijink de gouden legpenning uitgereikt van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde. Joep Teijink is oprichter en voorzitter van Chronisch ZorgNet (voorheen ClaudicatioNet) en vaatchirurg in het Catharina Ziekenhuis Eindhoven. Hij ontving de penning voor zijn inspanningen om gesuperviseerde beweegtherapie en leefstijlbegeleiding mogelijk te maken voor alle patiënten met etalagebenen in Nederland.

De Nederlandse zorg is uniek in het omarmen van een conservatieve behandeling voor mensen met etalagebenen. Joep Teijink heeft afgelopen jaren bijgedragen aan wetenschappelijke inzichten, richtlijnherzieningen en het overtuigen van zijn collega vaatchirurgen van het conservatief behandelen van patiënten met etalagebenen. Daarnaast richtte hij Chronisch ZorgNet op, waardoor voor iedere patiënt in Nederland een therapeut in de woonomgeving te vinden is die gespecialiseerd is in de behandeling van etalagebenen en leefstijlbegeleiding. In Nederland is de stepped care behandeling zeer succesvol. Eerst gaat de patiënt met de therapeut aan de slag. Slechts 13% van de patiënten komt binnen 5 jaar bij de vaatchirurg.

De Nederlandse Vereniging voor Heelkunde is de wetenschappelijke beroepsvereniging voor chirurgen. De penning is sinds 1975 slechts 26 keer uitgereikt aan chirurgen voor hun invloed op de ontwikkeling van de Nederlandse Heelkunde.

Joep is vereerd door het ontvangen van deze erkenning. “We mogen er trots op zijn dat in de Nederlandse zorg het belang van de patiënt voorop staat. Met de aangesloten fysio- en oefentherapeuten, diëtisten en ergotherapeuten van Chronisch ZorgNet kunnen we nog meer betekenen voor patiënten met COPD, hartaandoeningen, post-COVID, osteoporose en prehabilitatie. De ambities zoals omschreven in het IZA sluiten naadloos aan bij wat Chronisch ZorgNet al jaren levert: de beschikbaarheid van passende zorg, in de woonomgeving van de patiënt, een regionale, aanpak waarbij de patiënt centraal staat en waar intensief wordt samengewerkt met collega’s.

Joep, namens team Chronisch ZorgNet, alle deelnemers en patiënten voor wie jij zo veel hebt betekent: van harte gefeliciteerd met deze legpenning! Dik verdiend, want we weten allemaal dat jouw drijvende kracht van de afgelopen jaren onmisbaar is geweest om zo veel te bereiken.