Chronisch ZorgNet

‘Investering in preventie is noodzakelijk’

13 februari 2020

Er wordt nog onvoldoende geïnvesteerd in preventie. Dat komt doordat financiële prikkels om dit te doen ontbreken. Zo vertelde staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) afgelopen donderdag op het symposium ter ere van het 25-jarig bestaand van Zorgverzekeraars Nederland. Blokhuis wees de zorgverzekeraars op het belang van preventie. “Ruim 30 procent van de ziektelasten hangt samen met roken, ongezonde voeding, buitenmilieu, arbeidsomstandigheden, weinig bewegen en alcoholgebruik. Die laatste vergroten de kans op aandoeningen zoals kanker, hart- en vaatziekten en diabetes II. Dat is heel belastend voor mensen zelf, en doet een fors beroep op de zorg.”

“Je ziet dat partijen vooral naar elkaar wijzen als het gaat om het nemen van verantwoordelijkheid, initiatief en financiering. Samenwerkingsverbanden tussen zorgverzekeraars, gemeenten en aanbieders lijken in de praktijk nog heel lastig te smeden. En zorgverleners worden niet betaald voor preventie. Wat mij betreft moeten we een omslag maken. Niet ziekte en schade als uitgangspunt, maar gezondheidspotentieel en preventie.”

Dit artikel verscheen eerder deze week op Skipr. Op 12 maart zal Paul Blokhuis Chronisch ZorgNet officieel openen, waarbij hij in zijn lezing vertelt over de potentie van Chronisch ZorgNet, en hoe we van gezondheid en preventie het uitgangspunt kunnen maken.

Terug naar overzicht