Indrukwekkende zorgverschuiving etalagebenen, overige chronische aandoeningen volgen
24 september 2020
Stel, je ervaart bij het lopen pijn in de benen die wegtrekt als je even rust. Een bezoek aan de arts wijst uit dat je claudicatio intermittens hebt en je wordt verwezen voor een traject gesuperviseerde looptherapie bij een Chronisch ZorgNet therapeut. Tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld in Nederland, waardoor we al bijna zijn vergeten dat er in de afgelopen jaren grote veranderingen zijn geweest en obstakels zijn overwonnen om deze (internationaal gezien unieke) conservatieve zorg te bieden. Recent onderzoek geeft inzicht in de zorgverschuiving die afgelopen jaren heeft plaatsgevonden en de positieve effecten van de ‘ClaudicatioNet-aanpak’.
Hoe het allemaal begon…
Waarom zou je een patiënt met etalagebenen opereren als gesuperviseerde looptherapie minstens zo effectief is, veiliger, en ook nog eens veel goedkoper? Dat vroeg vaatchirurg Joep Teijink zich bijna 20 jaar geleden af. Het positieve effect van looptherapie was destijds al bekend, maar toch kregen nog veel van de patiënten (net als vandaag de dag in de rest van de wereld) een invasieve ingreep. Op basis van veel wetenschappelijk onderzoek, werd de meerwaarde van supervisie, de veiligheid en de kosteneffectiviteit wetenschappelijk bewezen. Met die kennis richtte hij 10 jaar geleden ClaudicatioNet op: een kwaliteitsnetwerk van fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn op het gebied van gesuperviseerde looptherapie en leefstijlbegeleiding (GLT) bij patiënten met etalagebenen. Maar met het trainen van therapeuten ben je er nog niet: medisch specialisten en huisartsen verwijzen hun patiënten alleen voor looptherapie als de gespecialiseerde therapeuten zichtbaar en vindbaar zijn. Daarnaast moet de patiënt in zijn eigen woonomgeving terecht kunnen en was de vergoeding een obstakel voor deze behandeling. De beste zorg voor de patiënt door het wegnemen van bestaande obstakels, dat was het doel van ClaudicatioNet.
Het realiseren van stepped care
GLT als primaire behandeling bij patiënten met etalagebenen en pas wanneer dit niet voldoende werkt een invasieve ingreep overwegen. Ook wel ‘stepped care’ genoemd. De afgelopen 10 jaar is ClaudicatioNet op de kaart gezet als sterk kwaliteitsnetwerk. Landelijke dekking, vergoeding van GLT vanuit de basisverzekering en goede kwaliteit van zorg door transparantie en een gestandaardiseerde manier van werken resulteerde in steeds meer verwijzingen van patiënten met etalagebenen naar ClaudicatioNet.
Onderzoek toont effect aan
Deze week publiceerde onze onderzoeker Sandra Jansen een studie die laat zien waar we al die jaren zo hard voor hebben gewerkt. Zij voerde haar onderzoek uit met Vektis-data (de declaratiedata van Nederlandse zorgverzekeraars) van 2013 tot 2017. In 2017 ontving 87% van de patiënten met etalagebenen GLT als eerste behandeling. Ter vergelijking, net voor de oprichting van ClaudicatioNet was dit percentage 22% (op basis van de budget impact analyse van een van haar voorgangers). En dat niet alleen. Van deze patiënten heeft 83% na 5 jaar nog steeds geen invasieve interventie (dotter of operatie) nodig gehad. Tenslotte lijkt sprake van een betere overleving bij patiënten die GLT en leefstijlbegeleiding kregen. Naast al deze positieve effecten voor de patiënt, bespaart dit ook nog eens miljoenen euro’s per jaar aan zorgkosten.
De kracht van een netwerk, nu ook voor andere aandoeningen
Deze zorgverschuiving naar de eerste lijn, met alle positieve effecten, heeft ClaudicatioNet samen met een grote groep gemotiveerde therapeuten en verwijzers kunnen bereiken. Dít is de kracht van een herkenbaar kwaliteitsnetwerk. Dít is wat we kunnen bereiken als we ons samen sterk maken.
Sinds de overgang naar Chronisch ZorgNet in maart 2020 vallen ook de specialisaties longaandoeningen en hartrevalidatie onder dit netwerk. Ook hier is nog veel winst te behalen, zoals omschreven in de recente publicatie van Anneroos Sinnige, onderzoeker bij Chronisch ZorgNet. Minder dan 5% van de COPD-patiënten en 11,7% van de hartpatiënten ontvangt beweegtherapie en leefstijlbegeleiding, terwijl bekend is hoeveel baat deze patiënten erbij hebben. De ingeslagen weg van ClaudicatioNet wordt nu verder bewandeld voor hart- en longpatiënten. Laten we samen de schouders eronder zetten. Samen ervoor zorgen dat beweegtherapie en leefstijlbegeleiding toegankelijk is voor al deze patiënten. Laten we samen werken aan de beste zorg.