Chronisch ZorgNet

In Memoriam: Erik Hendriks

29 mei 2020

Op zondag 17 mei is Dr. Erik Hendriks, fysiotherapeut, overleden. Erik Hendriks is bij de huidige Chronisch ZorgNet collega’s, net als bij de meeste jonge fysiotherapeuten, niet bekend. Maar zowel uit het in memoriam op de website van het KNGF als uit onderstaande reacties, blijkt dat hij voor de ontwikkeling van ClaudicatioNet en daarmee ook voor de fysiotherapie van grote betekenis geweest; inhoudelijk en als mens.

De afgelopen week hebben we veel aan Erik gedacht. Snapshots van e-mailberichten uit de tijd waarin Erik nauw betrokken was bij ons netwerk werden gedeeld in onze whatsapp groep en herinneringen opgehaald. Oud-collega’s en betrokkenen van ClaudicatioNet zijn vol lof over Erik. Hij wordt steevast omschreven als energiek, enthousiast, ambitieus, vrolijk, relaxed, lief, soms een beetje chaotisch, maar vooral enorm inspirerend. 

Onderstaand wat spontane reacties binnen onze WhatsApp-groep van fysiotherapeuten, oud-promovendi en medewerk(st)ers ClaudicatioNet. Velen van ons brachten vele uren met hem door, reizend op weg naar onderwijssessies in het land, tijdens ClaudicatioNet vergaderingen of anderszins.

“Ken hem als lief, relaxed en enorm inspirerend voor een groep! Veel van hem geleerd! - Dr. Lindy Gommans, fysiotherapeut, epidemioloog, kinderarts i.o. (promotie 2015).

“Vol energie, chaotisch relaxed en altijd een glimlach rond de mondhoeken”. - Dr. Edith Willigendael, vaatchirurg MST, Enschede (promotie 2005)

“Erik had een fantastisch groot hart voor de fysiotherapie en kwaliteitsverbetering in het bijzonder. Ik vond het fantastisch om te zien hoe hij deze passie voor zijn werk kon vertalen naar onderzoek. Altijd moest het raakvlak hebben met de praktijk. Presentaties gaf hij als geen ander, vol humor, veel praktijkervaring en met een beetje gezonde chaos ;-). Vond het en inspirerende en leuke vent om mee gewerkt te mogen hebben. Veel te jong gestorven en een gemis voor de fysiotherapie in Nederland”. - Dr. Gert-Jan Lauret, vaatchirurg Slingeland ziekenhuis, Doetinchem (promotie 2015).

"Een grote naam binnen de fysiotherapie Nederland, betrokken bij bijna alle richtlijnen. Een fijne collega die je snel op je gemak stelde". - Ben Honing, fysiotherapeut Hilversum, bestuurslid ClaudicatioNet-Chronisch ZorgNet

"Ik herinner me Erik als een bevlogen man met een grote passie voor zijn vak. Gemakkelijk in de omgang en nooit te beroerd om zijn handen uit de mouwen te steken als we het land in gingen om onze filosofie te verspreiden". - Dr. Bianca Bendermacher, vaatchirurg CWZ, Nijmegen (promotie 2007) 

Hij was een beetje de Albert Einstein van de fysio’s, zowel qua ideeën als kapsel. - Dr. Lotte Kruidenier, huisarts (promotie 2010)

“Kwam wel eens bij me langs na zijn werk in Maastricht. Altijd heel gezellig (en net te weinig toegekomen aan wat we wilden doen). Inspirator tijdens mijn promotie-traject”. - Dr. Saskia Nicolai, huisarts (promotie 2010)

"Ik heb met samen Erik​​ meerdere richtlijnen opgesteld. Het was een groot genot om met zo’n fijn persoon en fysiotherapeut in hart en nieren samen gewerkt te hebben. Daarnaast had hij een grote passie voor het voetbal waar we uren over konden praten. Ik zal hem als persoon maar ook zijn kennis van de fysiotherapie enorm gaan missen." - Simon van der Voort, em. fysiotherapeut Hilversum, bestuurslid ClaudicatioNet, lid werkgroep hartrevalidatie Chronisch ZorgNet

"​Voor mij was Erik een van de grote namen die de fysiotherapie vorm hebben gegeven. Ondanks dat Erik en ik niet veel hebben samengewerkt, kruisten onze paden meerdere keren. Het waren altijd verrassende, hartelijke en leerzame ontmoetingen en vruchtbare discussies. De eerste keer was toen ik als student fysiotherapie in 1994 voor de studentenvereniging van het KNGF (LVSF) de scriptieprijs mocht organiseren en een jurylid zocht. Erik moest toen in korte tijd 12 scripties lezen. Ondanks de korte tijd had hij voor iedere scriptie een persoonlijke en mooi omschreven beoordeling. Bij onze laatste ontmoeting waren we beide docent van de basiscursus PAV. Altijd een bevlogen verhaal, altijd in tijdnood omdat hij veel belangrijk vond om nog even te delen. - Steven Kleinveld, fysiotherapeut Veghel, bestuurslid ClaudicatioNet-Chronisch ZorgNet

"Van Erik heb ik ​​​​veel geleerd over het denken en handelen van de fysiotherapeut en het belang van evidence based practice en richtlijnen in de fysiotherapie. In een tijd waarin ook ik dacht dat alles met een verwijzing naar een fysiotherapeut wel goed zou komen, leerde jij mij dat kwaliteit geen gegeven was en een behandelrelatie met een patiënt de verplichting tot verantwoording over dat handelen met zich meebracht. 'Noblesse oblige', ook de woorden van Erik. Jouw betrokkenheid bij ons groeiende netwerk is door een slopende ziekte als een nachtkaars uitgegaan. Dat is verdrietig, allereerst voor jou en je geliefden, maar zeker ook voor de fysiotherapie. We hadden nog zo veel van je kunnen leren en met je willen ondernemen". - Joep Teijink, vz ClaudicatioNet, vaatchirurg Catharina ziekenhuis Eindhoven. 

​Erik kwam ik tegen op SWSF (Stichting Wetenschap en Scholing Fysiotherapie, voorloper huidige NPI) begin jaren 90. Je komt elkaar dan tegen bij vergaderingen en uitstapjes en je merkt dan al snel dat het klikt. Zoals ook bij anderen betrok hij mij bij de ontwikkeling van vele richtlijnen waarbij hij een heel goede voorzitter was. Kende de kwaliteiten van eenieder, maakte daar dankbaar gebruik van en hield altijd de structuur in de gaten, was inhoudelijk ook erg sterk. We hebben heel wat keren door heel Nederland samen de scholing voor ClaudicatioNet gedaan. Hij wist zijn cursisten altijd te boeien met zijn voordrachten waarbij voorbeelden uit zijn eigen praktijk het toefje slagroom was. In de loop der jaren hebben we heel wat slagroom op! De knierichtlijn was ook wel zijn kindje, samen met de ook veel te vroeg overleden Gerard Rondhuis. Ook was er directe fysiotherapeutische samenwerking; hij is heel wat keren in Eindhoven geweest en ik bezocht zijn praktijk in Druten, waarbij we samen patiënten onderzochten en konden sparren over de behandeling. Heel leerzame uren, en ook gezellig. Heel wat afgelachen ook. Inderdaad Erik was wel wat chaotisch en dat werd allengs meer. Het heeft een aantal jaren geduurd voor er een diagnose gevonden werd voor zijn ‘burn-out’. Dat was heel heftig…Hij eindigde zijn mailtjes naar mij altijd met “groet Erik”…Dat doe ik nu ook. - Frans Brooymans, fysiotherapeut Eindhoven, bestuurslid ClaudicatioNet-Chronisch ZorgNet

Erik zal niet worden vergeten. Zijn al jaren bestaande afwezigheid was al een enorm gemis voor de fysiotherapie. Nu is ook Erik zelf er niet meer. Erik Hendriks is 61 jaar geworden. Wij wensen zijn vrouw, drie dochters en overige familie veel sterkte met het verwerken van dit grote verlies.

Team ClaudicatioNet – Chronisch ZorgNet

Terug naar overzicht