Chronisch ZorgNet

24 mei 11:01 - 17 juni 2030 08:01

Fysiotherapeut Eva Pilon helpt patiënten om te stoppen met roken en afvallen “Ik blijf dichtbij het gevoel van mijn patiënten.”

Eva Pilon, een bevlogen fysiotherapeut uit Veenendaal, is gepassioneerd over het helpen van haar patiënten richting een optimale gezondheid. Door haar persoonlijke aanpak en diepgaande betrokkenheid, begeleidt ze mensen in hun strijd tegen ongezonde gewoontes zoals roken en overgewicht.

De Invloed van familie
Eva's keuze voor een carrière in de gezondheidszorg is sterk beïnvloed door haar familie. “Mijn opa en mijn oom waren beiden huisarts, dus ik heb mijn achternaam mee,” vertelt Eva. Haar familie zit vol met gezondheidsprofessionals, waaronder een handfysiotherapeut en een huisarts, waardoor zorg haar met de paplepel is ingegoten. Met haar enthousiasme en passie helpt Eva haar patiënten een betere kwaliteit van leven te bereiken.

Gedragsverandering
Na haar afstuderen in 2006 begon Eva te werken bij twee eenmanspraktijken in Doorn. Na meer dan 12 jaar maakte ze de overstap naar een praktijk in Veenendaal, Fysio Holtslag, waar ze zich specialiseert in perifeer arterieel vaatlijden. "Het is best een lastige doelgroep, omdat je ze echt moet aanzetten tot gedragsverandering," legt Eva uit. “De behandeling duurt een jaar en er zit altijd wel een uitdaging achter, zoals stoppen met roken en mensen in beweging krijgen. Als dat lukt, geeft dat veel voldoening.”

Stoppen met roken
Eva werkt veel met patiënten die behoren tot de generatie, die vroeger veel rookten. Het proces van stoppen met roken is een samenwerking, waarbij ze een sterke band opbouwt met haar patiënten. “Patiënten mogen me bellen of appen als ze het moeilijk hebben. Ik ga zelfs mee hardlopen met een topsporter in mijn klantenbestand, en dan halen we daarna samen een ijsje. Het is belangrijk om alles realistisch te benaderen en soms ook de harde feiten onder ogen te zien. Door uit te leggen hoe het werkt, begrijpen mensen het beter en komen ze eerder in actie.”

Afvallen
Eva helpt haar patiënten ook om af te vallen. Ze vertelt over een patiënt die 15 kilo wilde afvallen en inmiddels al 8 kilo kwijt is. “Er komen veel emoties bij kijken, letterlijk bloed, zweet en tranen. Maar ik weet zeker dat ze het gaat halen!”

Webinars en Opleiding
Eva volgt regelmatig Webinars van Chronisch ZorgNet en vindt dat mensen meer op hun gevoel mogen worden aangesproken. “Als je positieve energie weggeeft, helpt dat. Ik heb zelf gerookt, dus ik begrijp hoe moeilijk het is om te stoppen. Het is belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven, veel over gevoel te praten en uit te leggen waarom iets moet gebeuren. Soms moet je door de pijn heen voor verbetering.”

Specialisaties
Eva is al 18 jaar gespecialiseerd in orofaciale fysiotherapie, maar vindt haar werk met perifeer arterieel vaatlijden het allerleukst. “Je kunt hier echt het verschil maken. Ik ga er helemaal in mee en sta klaar voor mijn patiënten.” Ze werkt ook samen met diëtisten om patiënten te helpen afvallen, hoewel er nog steeds een stigma rond diëtisten bestaat. “Ik heb iemand geholpen om samen met de diëtist 20 kilo af te vallen, van 90 naar 70 kilo.”

Toekomst
Eva ziet een belangrijke rol voor Chronisch ZorgNet in de toekomst van de zorg. “Met de verschillende metingen die ze doen, kunnen we de zorg verbeteren. De werkdruk blijft hoog, maar gelukkig betaalt CZ al meer per patiënt dankzij Chronisch ZorgNet. Het helpt niet alleen mensen om te stoppen met roken en af te vallen, maar vermindert ook de ziektekosten. Chronisch ZorgNet levert een belangrijke bijdrage in de strijd tegen chronische aandoeningen.”

Met haar toewijding en persoonlijke aanpak blijft Eva Pilon een bron van steun en inspiratie voor haar patiënten op weg naar een gezonder leven.