Chronisch ZorgNet

Help je mee aan wetenschappelijk onderzoek naar het effect van nitraatrijke groente bij patiënten met CI?

04 juni 2018

Afdeling fysiologie van het Radboudumc in Nijmegen is samen met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en Maastricht Universiteit een groot onderzoek gestart naar het effect van nitraatrijke groente bij patiënten met claudicatio intermittens.

Uit eerder onderzoek is gebleken dat nitraat uit onze voeding (uit o.a. rode biet, spinazie, rucola, paksoi en rabarber) kan leiden tot een verlaging van de bloeddruk. Dit komt doordat nitraat ervoor zorgt dat bloedvaten verder open gaan staan, waardoor bloedtoevoer wordt verbeterd. Het eten van veel groente zou daarom kunnen zorgen voor een verbetering van de gezondheid van hart- en bloedvaten. Het doel van het onderzoek is de effecten van nitraatrijke voeding op de maximale wandelafstand en de gezondheid van bloedvaten bij patiënten met claudicatio te meten. De uitkomsten geven inzicht in de mogelijkheid voor het gebruik van nitraatrijke voeding, ter verbetering van de gezondheid en kwaliteit van de bloedvaten en daarmee de kwaliteit van het leven.

We zouden u willen vragen om het onderzoek actief te verspreiden en kenbaar te maken bij uw patiënten en collega's. Op deze manier helpt u om de behandeling van claudicatio patiënten mogelijk te verbeteren. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

 

Cindy van der Avoort
Uitvoerend onderzoeker en diëtiste, afdeling fysiologie Radboudumc
e-mail: cindy.vanderavoort@radboudumc.nl
telefoon: 06-55240771

 

Meer informatie: klik hier.

Terug naar overzicht